Osaatko hymyillä maskin kanssa?

Kasvomaski rajoittaa viestintää, mutta ei estä hyvää vuorovaikutusta.

Kuvateksti
Silmillä hymyilyä voi treenata peilin edessä. Kuvitus: iStock

Sano se silmillä

Suun ilmeet ja etenkin hymy välittävät myönteisiä tunteita, mutta silmilläkin voi hymyillä. Ilmeen välittyminen silmiin saakka vaatii harjoittelua. Se onnistuu peilin edessä.

Kulmakarvojen kohotus toimii kysymyksenä ja kannustaa toista kertomaan lisää. Katseella ja pienillä nyökkäyksillä on hyvä osoittaa, että kuuntelee ja on läsnä.

Lisää lämpöä

Tunteita voi välittää sillä, mitä ja miten asiat sanoo. Myötätuntoa voi osoittaa paitsi sanavalinnoilla myös lämpimällä äänensävyllä.

Kun kasvoilla on maski, oman puheenvuoron lopussa kannattaa malttaa pitää vähän tavallista pidempi tauko. Siitä toinen tietää, että puheenvuoro siirtyy hänelle.

Rauhoita keho ja mieli

Ihminen on toiselle ihmiselle peili. Levollinen ihminen viestii toiselle rauhallisuutta: tilanteessa ei ole mitään pelättävää. Oman kehon ja mielen rauhoittaminen hengittämällä muutaman kerran syvään auttaa asettautumaan tilanteeseen.

Muista avoin asento

Avoimella kehon asennolla voi välittää kuulluksi tulemisen ja läheisyyden kokemusta. Silloin kädet lepäävät sivuilla tai sylissä, ja katse ja keho on suunnattu toista kohti. Katseen välttely voidaan tulkita merkiksi pysyä mahdollisimman loitolla – turvaväliäkin kauempana.

Vältä väärinymmärrykset

Maskin kanssa puhe saattaa puuroutua, ja siksi sanat kannattaa ääntää tavallista selkeämmin. Sanoja ei kannata kuitenkaan painottaa korostetusti, ettei puheesta tulee luonnotonta.

Toiselta voi varmistaa kysymällä, että hän ymmärsi asian varmasti oikein.

Anna kehon kertoa

Iso osa viestinnästämme on sanatonta. Kun maski peittää kasvot, ilmeillä viestiminen rajoittuu. Tästä voi seurata väärinymmärryksiä. Kun suun ilmeet eivät näy, omaa viestiä kannattaa havainnollistaa muilla tavoilla, kuten äänenpainoilla ja eleillä. Ne voivat joissain tilanteissa kertoa jopa enemmän kuin sanat.

Asiantuntijana viestinnän professori Anu Sivunen, Jyväskylän yliopisto.

Teksti Virve Järvinen

Lue lisää:

Kuuntele omaa äänensävyäsi – 9 neuvoa kiperiin keskusteluihin

Että mitenkä? Väärinkäsitykset lisääntyvät, jos puhe vilisee vihjeitä