Oulu hätiköi lomautukset

Tehyläiset saivat Oulussa korvauksia yt-lain rikkomisesta.

Kuvateksti
Oulun kaupunki hävisi lomautusriidan myös hovissa. Kuva: Ismo Pekkarinen / Lehtikuva

Mikä oli ongelma?

Oulun valtuusto päätti kaupungin koko henkilöstöä koskevista lomautuksista joulukuussa 2013. Yhteistoiminta- eli yt-neuvottelut lomautuksista käynnistyivät kuitenkin vasta kolme kuukautta myöhemmin, maaliskuussa 2014. Myös lain edellyttämä neuvotteluesitys yt-neuvotteluista ja ilmoitus te-toimistolle annettiin jälkikäteen.

Kaupunki oli käynyt henkilöstön kanssa syksyllä 2013 yt-neuvotteluja säästötoimenpiteistä, mutta niissä ei käsitelty lomautuksia.
Tehyn pääluottamusmies Anna-Maija Taanila puuttui asiaan, sillä asiat eivät menneet hänen mielestään oikeassa järjestyksessä.

Mitä Tehy teki?

Myös Tehyn lakimies Mirja Kinnunen oli sitä mieltä, että kaupunki oli rikkonut kuntien yhteistoimintalakia. Se edellyttää neuvottelemista suunnitellun toimenpiteen perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista.

Ammattiosasto käsitteli asiaa hallituksen kokouksessa ja jäsenilloissa. Asia koski noin 1 400:aa tehyläistä. Kahdeksan ilmoitti olevansa halukas nostamaan kanteen käräjäoikeudessa kaupunkia vastaan. He edustivat eri alueita ja eri aloja.

– Muun muassa mielenterveyspalveluita, suun terveydenhuoltoa, avoterveydenhuoltoa ja kotihoitoa, Taanila luettelee.

Miten asia ratkesi?

Käräjäoikeus asettui marraskuussa 2016 Tehyn kannalle ja totesi, etteivät syksyn 2013 neuvottelut koskeneet lomautuksia. Oikeus tuomitsi kaupungin maksamaan jokaiselle kanteen nostaneelle tehyläiselle 1 500 euroa hyvitystä yhteistoimintalain rikkomisesta. Lisäksi kaupunki joutuu korvaamaan Tehyn oikeudenkäyntikulut.

Kaupunki valitti päätöksestä hovioikeuteen. Se piti käräjäoikeuden tuomion voimassa.

Sittemmin tehyläiset ovat nostaneet 47 uutta kannetta kaupunkia vastaan. Myös muiden liittojen jäsenet ovat nostaneet kanteita. 

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Julkaistu Tehy-lehdessä 11/2017

29.11. klo 12.19 Lisätty tieto lainvoimaisuudesta.