”Palkkauksen on oltava houkutteleva”, sanoo ministeri Hanna Sarkkinen

Palkkauskysymystä ei voi väistää, sanoo tuore sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.

Kuvateksti
”Ymmärrän hyvin, etteivät kiitoskortit nyt lämmitä”, sanoo tuore ministeri Hanna Sarkkinen. Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia

1. Jatkat Aino-Kaisa Pekosen työtä sosiaali- ja terveysministerinä. Pekosen kautta leimasi korona. Millaisin mielin aloitat ministerinä näin poikkeuksellisena aikana?

Korona leimaa edelleen hallituksen työtä, elämme poikkeuksellista epävarmuuden aikaa. Toisaalta minulla on ollut aikaa valmistautua siihen. Kaiken keskellä edistämme myös muita isoja asioita kuten sosiaaliturvauudistusta ja sote-uudistusta. Ylipäänsä tuntui jännältä aloittaa ministerinä.

2. Korona on nostanut hoitajapulan aiempaa selvemmin esille. Miten ratkaisisit sen?

Se on valtava kysymys, joka ei ratkea sormennäpäytyksellä. Työolot kuten riittävä henkilöstö, hyvä johtaminen ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä ja kehittyä siinä ovat tärkeitä asioita, mutta palkkauskysymystä ei voi väistää. Palkkauksen on oltava houkutteleva, jotta ihmiset pysyvät alalla ja valitsevat alan.

Minusta pitäisi herättää keskustelua mies- ja naisvoittoisten alojen välisestä palkkaerosta. Palkat ovat työmarkkinakysymys, mutta myös yhteiskunnallinen kysymys.

Puhuisin myös työn tuottavuudesta, mutta en tarkoita sillä liukuhihnamaista tuottavuutta, vaan hoidon jatkuvuuden kehittämistä ja palveluiden vaikuttavuuden lisäämistä.

3. Kun korona joskus on ohi, millaista jälkihoitoa tarvitaan?

Emme ehkä vielä täysin näe, millaisia jälkiä pandemia jättää. Hoitovelkaa on varsinkin suun terveydessä ja mielenterveydessä. Etenkin ne opiskelijat, jotka opiskelevat kädentaitoja vaativiin ammatteihin, ovat kärsineet etäopinnoista. Ovatko he oppineet tarvittavat taidot? On myös mietittävä, millaista tukea koronapotilaita hoitaneet tarvitsevat.

4. Mihin asioihin erityisesti haluat ministerinä tarttua?

Työelämän mielenterveyshaasteet ovat iso kysymys. Se on jo suurin ennenaikaisen eläköitymisen syy. Tässä ei pidä katsoa vain yksilöä, vaan on mietittävä, mikä yhteiskunnassamme on, että näin käy. Meidän on etsittävä mielenterveyttä tukevia ratkaisuja. Hoitajien henkiseen kuormitukseen ja esimerkiksi traumaattisista tilanteista selviämiseen on saatava tukea.

Hallitusohjelma määrää tietysti paljon sitä, mihin asioihin keskitymme. Toinen iso asia, johon tartun, on sosiaaliturvauudistus.

5. Sote-uudistus saatiin viimein läpi. Mikä siinä on hyvää? Millaiset asiat sen toimeenpanossa ovat tärkeitä?

Nyt meillä on vasta lainsäädäntö. Varsinainen uudistus pitää vielä tehdä. Keskeistä on perustasolle panostaminen ja sujuvat hoitopolut. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välille ei saisi tulla katkoja. Toiminnallisen integraation pitää oikeasti toteutua, jottei potilaita pallotella paikasta toiseen.

6. Millaisia terveisiä haluaisit lähettää tehyläisille?

Korona on tehnyt entistä näkyvämmäksi elintärkeän työnne. Ymmärrän hyvin, etteivät kiitoskortit nyt lämmitä.

7. Mitä työkaverisi hallituksessa eivät sinusta tiedä?

Luulen, että he eivät tiedä, miten paljon olen lapsena viettänyt aikaa navetassa ja että olen harrastanut kansantanssia ja pesäpalloa. Että terveisiä vain Pohjois-Pohjanmaalta!

Hanna Sarkkinen

  • 33-vuotias sosiaali- ja terveysministeri, vasemmistoliiton toisen kauden kansanedustaja Oulusta.
  • Koulutukseltaan filosofian maisteri.
  • Perheeseen kuuluu aviopuoliso, vuonna 2019 syntynyt lapsi ja Hyrmä-kissa.
  • Nauttii mökkeilystä, kulttuurista ja liikunnasta, jos ministerin töistä jää vapaa-aikaa.