Potilastietoja poliisille – tiedätkö tilanteet?

Potilastietoja saa luovuttaa joissain tapauksissa poliisille. Jos tilanne mietityttää, kysy neuvoa esimieheltä tai omasta ammattiliitostasi.

Kuvateksti
Jos ensihoito on lähtenyt viemään potilasta sairaalaan ennen poliisin saapumista, poliisilla on oikeus tietää potilaan nimi. Kuva: iStock

1. Ilmoitusoikeus

Jos terveydenhuollon ammattihenkilö epäilee, että potilas aikoo tehdä jollekin väkivaltaa, kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin.

Potilaan henkilötietoja ei tarvitse kertoa heti. Riittää, että kertoo, millainen käytös tai puhe on herättänyt huolta. Poliisi kertoo tämän jälkeen, onko sillä oikeus saada salassa pidettävät potilas- tai henkilötiedot uhkauksen selvittämistä varten.

2. Kadonnut henkilö

Jos poliisi etsii kadonnutta henkilöä, joka on esimerkiksi potilaana sairaalassa, poliisilla on oikeus saada tämä tieto. Jos poliisi on etsintäkuuluttanut henkilön ja kysyy, onko henkilö  sairaalassa, kysymykseen pitää vastata.

3. Onnettomuus tai muu hätätilanne

Jos ensihoito on lähtenyt viemään potilasta sairaalaan ennen poliisin saapumista, poliisilla on oikeus tietää potilaan nimi. Jos poliisi kysyy kolarissa loukkaantuneiden vammoja rikosnimikkeen määrittämistä varten, vammat saa kertoa.

4. Terveydenhuollon yksikössä tapahtuva rikosepäily

Jos potilaalla on hallussaan esimerkiksi aseita tai huumeita, ne otetaan talteen yhteisymmärryksessä potilaan kanssa ja toimitetaan poliisille.

Jos potilas ei luovuta niitä, paikalle kutsutaan poliisi. Samalla selvitetään, täyttyvätkö tilanteessa törkeän rikoksen tunnusmerkit. Jos täyttyvät, poliisille ilmoitetaan myös 
potilaan nimi.

5. Henkilökunnan yhteystiedot

Jos poliisi tarvitsee tervey­denhuollon ammattihenkilön tiedot tilanteessa, jossa häntä aiotaan kuulla todistajana esitutkinnassa, tiedot saa antaa.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu: Ohje terveydenhuollon ja poliisin väliseen tiedonvaihtoon, 2020.