Raskaana ollut lähihoitaja sai sittenkin toimen

Työnantaja oli syyllistyä tasa-arvolaissa kiellettyyn raskaussyrjintään.

Kuvateksti
Lähihoitaja otti yhteyttä työpaikan tehyläiseen luottamusmieheen, kun ajatteli raskautensa vaikuttaneen toimen saantiin. Kuva: Tehyn arkisto

Määräaikaisessa työsuhteessa työskennellyt lähihoitaja haki työpaikassaan avautunutta toimea. Hän ei saanut sitä, mutta pääsi toisen hakijan kanssa varasijalle. Työpaikassa on tapana, että varasijalle päässeet valitaan mahdolliseen seuraavan vuoden aikana avautuvaan toimeen.

Lähihoitaja jatkoi työskentelyään. Jossain vaiheessa uusi toimi tuli auki, mutta lähihoitaja ei saanut sitä. Työnantajan perustelut vaikuttivat ontuvilta. Lähihoitaja otti yhteyttä työpaikan tehyläiseen luottamusmieheen.

Lähihoitaja jäi äitiyslomalle paria kuukautta ennen kuin hänen määräaikainen työsuhteensa päättyi. Määräaikaista työsuhdetta ei jatkettu, vaikka työpaikalla oli työvoimalle tarvetta.

Kun luottamusmies otti Tehyn keskustoimiston lakimieheen Niina Nurmiseen yhteyttä, hän kertoi, että raskaana olevan lähihoitajan määräaikaisuuden jatkamatta jättäminen olisi selkeästi tasa-arvolaissa kiellettyä raskaussyrjintää.

Luottamusmies vei tämän työnantajalle tietoon ja lähihoitajan määräaikaista työsuhdetta jatkettiin. Pian tuli myös uusi toimi avoimeksi, johon lähihoitaja valittiin.