”Tässä tehtävässä pääset kehittämään työelämää” – Nyt on aika valita tehyläiset luottamusmiehet kuntiin ja hyvinvointialueille

Syksyn aikana valitaan Tehyn uudet luottamusmiehet kuntiin ja hyvinvointialueille. Tehyn järjestöasiantuntija Jussi Laasola vastaa viiteen kysymykseen luottamusmiesvaaleista.

Kuvateksti
Luottamusmies on työntekijän edunvalvoja.
Kuva: Matias Honkamaa

1. Miksi minun tehyläisenä kannattaa olla kiinnostunut luottamusmiesvaaleista, Tehyn järjestöasiantuntija Jussi Laasola?

Moni tehyläisistä sai uuden työnantajan, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden alussa. Organisaatiomuutokset vaikuttavat myös luottamusmiestoiminnan rakenteisiin, ja nyt valitaan uudet luottamusmiehet työpaikoille edustamaan tehyläisiä.

Jokaisella julkisella sektorilla työskentelevällä tehyläisellä on mahdollisuus osallistua luottamusmiesvaaleihin ehdokkaana ja äänestäjänä omalla työpaikalla. Osassa ammattiosastoja ehdokasasettelu on jo käynnissä.

Vaalit käydään kaikissa kunnissa ja jokaisella hyvinvointialueella. Vaalin järjestävät ammattiosastot. Ammattiosastot ovat paikallisesti sopineet työnantajan kanssa, miten paljon tehyläisiä luottamusmiehiä valitaan.

Ammattiosastot tiedottavat jäsenilleen kaikesta vaaleihin liittyvästä. Jos et ole saanut vaaleista tietoa, tarkista Tehyn jäsenrekisteristä omat tietosi. On tärkeää, että siellä on toimiva sähköpostiosoite. Jos jäsentietosi ovat kunnossa etkä ole saanut postia, ota yhteyttä ammattiosastoosi.

2. Mihin luottamusmiestä tarvitaan ja mitä luottamusmiehen tehtäviin kuuluu?

Luottamusmies on jäsenen edunvalvoja.

Tässä tehtävässä pääset kehittämään työelämää. Kunnissa ja hyvinvointialueilla luottamusmiehenä toimit yhteistyössä ammattiosaston kanssa, kun neuvottelette työnantajan kanssa paikallisista sopimuksista.

Tehtäviä on laaja kirjo, sillä luottamusmiehenä varmistat, että työpaikalla noudatetaan työlainsäädäntöä ja työehtosopimusta. Luottamusmiehenä valvot työelämän oikeudenmukaisuutta ja että työntekijöitä kohdellaan yhdenvertaisesti. Eniten puheeksi tulevat epäkohdat liittyvät yleensä palkkaukseen, työaikoihin ja vuosilomiin.

Välillä ihmetellään, miksi yhä puhutaan nimenomaan luottamusmiehistä. Luottamusmies-nimike käytössä on lainsäädännössä. Järjestöt tekevät työnantajan kanssa yhdessä työtä nimikkeen muuttamiseksi sukupuolineutraaliksi. Tämä työ on vielä kesken.

3. Mitä luottamusmiehen pitää osata?

Alkuun sinun ei tarvitse osata mitään. Tehy järjestää peruskoulutuksena kolme kolmipäiväistä koulutusjaksoa. Sen päälle tulee valtavan laaja täydennyskoulutus. Kaikki tämä tapahtuu täydellä palkalla ja työajalla.

Luottamusmiehenä et ole yksin. Tukea antaa oman ammattiosaston lisäksi luottamusmiesten verkosto. Apuna ovat myös Tehyn keskustoimisto ja aluetoimistot.

4. Mitä tehtävässä onnistuminen vaatii?

Jos sinulla on kiinnostusta ja halua vaikuttaa työelämään, niin tämä on se paikka. Tehtävään kuuluu isoja, vaikeitakin asioita. Oppiminen tapahtuu vuosien varrella sitä mukaan kuin hoidettavia asioita tulee eteen. Kukaan ei ole koskaan täysin valmis. Tehtävän hoitaminen tulee sujuvammaksi, kun aikaa kuluu. Tukiverkoston avulla tehtävät hoituvat. Et ole koskaan yksin.

Luottamusmiehen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat asiallisuus, maltti ja hyvät vuorovaikutustaidot. Mieli pitää pystyä malttamaan, jotta voit toimia myös hankalissa tilanteissa. Silloinkin on pysyttävä rauhallisena ja pyydettävä tarvittaessa apua. Asiat riitelevät, eivät ihmiset. Jos asiaan ei löydy paikallista ratkaisua, se viedään Tehyn ja työnantajia edustavan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ratkaistavaksi.

Kursseilla osaavat kouluttajat opastavat neuvottelutaitoihin. Huumorin kautta pääset koulutuksessa käsittelemään myös vaikeita asioita.