Toimi näin, kun kollega loukkaa

Työpsykologi Riitta Helekoski neuvoo, miten työkaverin ilkeilyyn kannattaa suhtautua.

Jos huomaat, että loukkaus on ajattelemattomasti kerrottu vitsi tai stressaavassa tilanteessa heitetty kommentti, unohda se saman tien.

Jos arvioit, että loukkaus on pieni etkä halua puuttua siihen, käsittele asia muualla tavoin. Totea, että annat asian olla ja annat anteeksi. Voit miettiä tilannetta myös luottotyökaverisi tai ystäväsi kanssa.

Onko loukkaaminen tarkoituksellista ja toistuvaa? Siinä tapauksessa on syytä puolustautua. Puuttumalla voit saada toisen lopettamaan epämiellyttävän käyttäytymisen. Kysy rauhallisesti selvennystä asiaan: ”Hei, mitä tarkoitit tuolla. En oikein ymmärtänyt.”

Pidä tunteet kurissa, vaikka itkettäisi tai raivostuttaisi. Jos alat huutaa, toinen tulkitsee sen voitokseen ja saatat mutkistaa tilannetta entisestään.

Ota aikalisä, jos et pysty olemaan rauhallinen. Ehdota, että asiaan palattaisiin myöhemmin. Rauhoittumisen ja miettimistauon jälkeen ehdota juttutuokiota joko kysymällä kasvotusten tai sähköpostitse. Älä kuitenkaan jätä asiaa selvittämättä.

Pyydä apua työkaverilta, esimieheltä tai työsuojeluvaltuutetulta, jos tuntuu, ettet pysty tapaamaan loukkaajaa yksin. Mukaan kannattaa pyytää aina kolmas osapuoli, jos loukkaaja ei halua tai pysty käsittelemään asiaa.

Asiaa selvitettäessä tuo esiin konkreettisia esimerkkejä tilanteista. Kuka sanoi mitäkin? Mitä tapahtui? Anna toisen kertoa oma näkemyksensä. Myös tilanteiden herättämistä tunteista pitää voida puhua.

Ohjeet antoi työpsykologi Riitta Helekoski.

Teksti Merja Perttula, kuvitus Johanna Sarajärvi

Lue myös:

Psykiatri: Työyhteisöön pesiytynyt nöyryyttämisen kulttuuri on tuhoisa