Työnantaja vaihtui – älä allekirjoita turhaan uutta työsopimusta

Tarpeettomasti uusittu työsopimus voi alentaa tulevien työntekijöiden palkkaa ja torpata oman palkkakehityksen.

Kuvateksti
Uusittu työsopimus voi kolahtaa omaan nilkkaan. Kuva: iStock

Työnantaja vaihtuu, mutta työpaikka pysyy samana. Kyseessä on niin sanottu liikkeenluovutus. Sote-alalla liikkeenluovutus tapahtuu tyypillisesti silloin, kun kunnan palvelu siirtyy yksityisen tuotettavaksi. Päinvastaisiakin siirtymisiä on.

Tarvitseeko työntekijän tehdä uutta työsopimusta uuden työnantajan kanssa?

– Ei missään nimessä, sanoo Tehyn lakimies Mirja Kinnunen.

Miksi työnantajat sitten tarjoavat uutta työsopimusta?

Kyse on työnantajien tavoittelemista säästöistä. Koska palkka ei voi laskea, uusi työnantaja pyrkii saamaan palkkakustannuksia alas muuttamalla palkkarakennetta. Yleensä se käy niin, että työehtosopimuksen mukaisen minimipalkan ylittävä osa muutetaan henkilökohtaiseksi lisäksi (heko). Työntekijä ei tätä välttämättä huomaa, koska kokonaispalkka pysyy samana.

– Jos työnantaja onnistuu tässä, uudet työntekijät palkataan minimipalkalla, jolloin samaa työtä tekevien palkkoihin saattaa tulla satojen eurojen ero. Palkat uhkaavat laskea sitä mukaa kuin vanhat työntekijät poistuvat vahvuudesta.

Uusittu sopimus voi kolahtaa myös omaan nilkkaan: koska heko-lisä on valmiiksi korkea, se ei enää nouse, vaikka tekisi työnsä miten hyvin.

Palkanalennuksen lisäksi uusien työsopimusten tarjoamiseen voi liittyä muitakin heikennystavoitteita, kuten työtehtävien ja työntekoalueen laajentaminen sekä ylimääräisten velvoitteiden lisääminen.

Esimerkiksi yksityisen terveyspalvelualan työehtosopimus edellyttää, että työtehtävien vaativuus arvioidaan ja palkoista neuvotellaan arvioinnin pohjalta. Henkilökohtaista lisää pitää maksaa sen mukaan, miten hyvin työntekijä suoriutuu työstään.

– Vaarana on, että työn vaativuuden arviointi menettää merkityksensä, Kinnunen sanoo.

Mitä tehdä, jos työnantaja yrittää painostaa allekirjoittamaan uuden, työntekijän kannalta huonomman työsopimuksen.

– Älä allekirjoita mitään vaan ota yhteyttä työpaikan luottamusmieheen. Jollei luottamusmiestä ole, niin Tehyn aluetoimistoon tai edunvalvontapäivystykseen.

Tehyn webinaari 12.11. klo 16–17 käsittelee liikkeenluovutuksia. Ilmoittaudu viimeistään 11.11. www.tehy.fi/koulutus

Työsopimus siirtyy sellaisenaan

  • Liikkeenluovutuksessa työn­tekijät siirtyvät uuden työnantajan palvelukseen ”vanhoina työntekijöinä”.
  • Työsopimus siirtyy sellaisenaan uudelle työnantajalle. Määräaikainen tekee uuden työsopimuksen, jos hän jatkaa työnantajan palveluksessa edellisen työsopimuksen päättymisen jälkeen.
  • Työsuhteen vakiintuneita ehtoja ei saa muuttaa yksipuolisesti, vaikkei niistä olisi sovittu työsopimuksella.
  • Lomat siirtyvät sellaisenaan.
  • Palkka ei saa laskea.
  • Vanhaa työehtosopimusta noudatetaan sopimuskauden päättymiseen asti. Vasta sen jälkeen voidaan soveltaa alan omaa työehtosopimusta.