Uusi työ, uusi talo – Minna on tuore hoivakodin johtaja

Tuore hoivakodin johtaja Minna Vainikainen käynnistelee uutta yksikköä Kuopiossa.

Kuvateksti
Minna Vainikainen on piipahtamassa senioriasunnossa asuvan Paavo Kettusen luona. Kuvat: Pentti Vänskä

Minna Vainikaisen, 39, ensimmäisiä työtehtäviä hoivakodin johtajana on ollut laittaa alulle tuliterä Attendon Kuopion Portti. Se sijaitsee aivan Kuopion keskustassa uuden matkakeskuksen yhteydessä. Puijon torni näkyy ikkunasta ja kuuluisalle torillekin on lyhyt matka.

”Täällä on huoneita, joissa kukaan ei ole vielä asunut. Tällä hetkellä meillä on tehostetussa palveluasumisessa kymmenkunta asukasta ja heidän lisäkseen intervallilaisia. Melkoista myllerrystä tämä alku on, puhelin soi jatkuvasti.”

Portissa on yhteensä 66 asuntoa, joista 31 on tehostetun palveluasumisen paikkoja ja 35 kevyemmän palveluasumisen seniorikoteja.

”Työ on monipuolista, olen tykännyt tästä. Välillä olo on vähän kuin kiinteistönvälittäjällä, kun esittelen huoneistoja. Seuraavaksi saatan mennä kartoittamaan asukkaan toimintakykyä.”

Ensimmäiseltä koulutukseltaan Minna on lähihoitaja. Hänellä on parinkymmenen vuoden työkokemus vanhustyöstä.

”Se on hyvä pohja. Tunnen työn raskauden ja mitä se kaikkinensa on. Osaan ajatella, millaista tukea hoitajat tarvitsevat ja mitä tarpeita asukkailla on.”

Minna aloitteli aikoinaan kesätöissä Kuopion kaupungin kotihoidossa ja tykästyi työhön. Hän on nähnyt vanhusten hoitoa monelta kantilta: kotihoidon lisäksi hän on työskennellyt tehostetussa palveluasumisessa ja sairaalan gerontologisella osastolla sekä hankkinut kokemusta myös muistikoordinaattorin ja muistihoitajan työstä.

Viime syksynä Minna valmistui geronomiksi.

”Halusin kehittää itseäni. Mietin sairaanhoitajan tai geronomin tutkintoa. Päädyin geronomiksi, koska se syventää osaamista nimenomaan vanhusten hoidossa. Ikäihmiset ovat lähellä sydäntäni. Halusin heidän hyvinvointinsa asiantuntijaksi.”

Opinnot sisälsivät johtamista 20 opintopistettä. Oppi tuli heti käyttöön.

Muutaman vuoden täyspäiväisen opiskelun jälkeen Minna aloitti viime vuonna tiiminvetäjänä Attendolla Tervossa. Hoivakodin johtajaksi hänet valittiin viime syksynä.

Tällä hetkellä Minnalla on viitisentoista alaista. Joukossa on kaksi sairaanhoitajaa, lähihoitajia, siistijä, kokki ja muutama hoiva-avustaja.

Vanhusten elämästä pyritään tekemään Portissa omannäköistä. Jokaiselle mietitään päivärutiinien lisäksi mielekästä tekemistä.

”Ulkoilemme paljon. Meillä on iso älytelkkari, jonka avulla jumppaamme. Muistipuiston visat ovat ihania ja musiikki saa monet hyvälle tuulelle.”

Omaisten kanssa ollaan yhteyksissä viikoittain. Läheiselle muistisairaus on usein kova paikka katsoa vierestä.

”Elämä voi olla muistisairaudesta huolimatta hyvää. Asukkaat elävät hetkessä. Muistisairas ei kanna huolia ja murheita.”

Koronan varotoimet aiheuttavat ylimääräistä työtä. Vanhuksen luona saa käydä 1–3 vierasta kerrallaan ja käynti on varattava etukäteen. Yhteisissä tiloissa ei saa tavata, ja maskeja pitää käyttää.

Vanhusten hoidon kriisi nousi kaikkien huulille tammikuussa 2019, kun Valvira sulki Esperin hoivakodin Kristiinankaupungissa. Siihen aikaan Minna vielä opiskeli.

”Hyvä, että vanhusten puolia pidetään. Meidän hoitajillemme sanon, että kun teemme parhaamme, sen on riitettävä. Olen itse työskennellyt sekä julkisella että yksityisellä puolella, enkä näe niissä suuria eroja. En voi moittia kumpaakaan.”

Miltä tuntuu, kun oma työnantaja ja muut yksityiset hoivajätit ovat saaneet julkisuudessa kovaakin kritiikkiä?

”Ikävältä tuntuu, kun puhutaan, että yksityinen puoli vain rahastaa. Yksityisistä hoivakodeista on suuri apu kunnille, joista moni on ulkoistanut pitkäaikaishoivan. Minä ja työntekijäni haluamme hoitaa hyvin. Sanon meillä, että me teemme paikastamme omalla työllämme parhaan mahdollisen. Katson asiakaskaartin mukaan, miten paljon työntekijöitä tarvitaan. Kaikki lähtee ­asiakkaan tarpeista.”

Uusi vanhuspalvelulaki toi mitoitukset tehostettuun palveluasumiseen. Mitoitusta varten työ jaetaan välittömään hoitotyöhön ja tukipalveluihin.

”Olen palkannut lain vuoksi yhden uuden hoiva-avustajan. Minusta hoitajien pitää saada keskittyä hoitamiseen ja tukipalveluille täytyy olla omat tekijänsä. Vähimmäismitoitus on lain mukaan 0,55. Meillä mitoitus on yli minimin ja sellaisena haluan sen pitää.”

Myös työvoimapula on puhututtanut paljon. Hoitajia on Minnan mielestä riittänyt Kuopion kaupungin alueella yllättävän hyvin.

”Puskaradio on rekrytoinnissa paras. Työvuosieni aikana minulle on syntynyt hyvät verkostot, mutta kyllä nyt on hoitajien markkinat. He saavat melkeinpä valita työpaikkansa. Minun on esimiehenä tehtävä työyhteisöstäni haluttu paikka.”

Vertaistukea Minna saa muilta Attendon esihenkilöiltä – lähin yksikkö on kivenheiton päässä. Tukea tulee myös aluepäälliköltä ja geronomi-tutuilta, joihin Minna pitää yhteyttä.

Geronomin lopputyönään Minna kokosi Attendon yksiköihin tarkoitetun oppaan muistisairauksista.

”Arjen tyypillinen tilanne on, että muistisairas asukas tekee kotiinlähtöä. Usein takana on jokin tarve. Voi olla kylmä, nälkä tai ikävä jotakuta. Hyvä ruoka tarkoittaa usein parempaa mieltä. Vanhusta pitää kuunnella herkällä korvalla.”

Minna muistaa erään entisen työpaikkansa muistisairaan asukkaan, joka oli toimeliaan oloinen ja käveli paljon. Hoitajat kysyivät omaisilta vinkkiä, millaisissa askareissa asukas oli ennen viihtynyt. Paljastui, että puuhommissa.

”Tilasimme pienen kuorman puuta. Niitä asukas pinosi tyytyväisenä eri paikkoihin. Ihminen on tekeväksi tehty.”

Työviikkoni: Kokouksia ja kuulumisia

Maanantai. Kyselen aamuraportilla hoitajien ja asukkaiden viikonlopun kuulumiset. Tarkastan, että vuoroissa on riittävästi henkilökuntaa. Hyväksyn ja julkaisen työvuorot. Laitan asukkaiden hoito­jaksot ja palvelut ajan tasalle. Kontaktoin yhteistyökumppaneita ja viranomaisia. Koronaohjeet tiimille.

Tiistai. Aamuraportti. Teams-kokouksia ja ­palavereja yhteistyökumppaneiden ja esimerkiksi oppilaitosten kanssa. Asuntojen ja palveluiden esittelyjä asiakkaille. Sijaisten ja kesätyöntekijöiden haastatteluja. Toiminnan suunnittelua hoitajien kanssa ja laadun arviointia laatuvastaavan kanssa.

Keskiviikko. Aamuraportti. Autan asukkaita aamutoimissa. Hoitajien koulutusten ja meneillään olevien koronarokotusten organisointia. Suojavaateinventaario ja tarvittaessa uusien hankinta. Omaisyhteistyötä puhelimella ja sähköpostitse.

Torstai. Aamuraportti. Asukkaiden kanssa jutustelua. Tarkastan viikonlopun työvuorolistan – onko henkilökuntaa riittävästi. Työsopimusten tekoa ja yhteistyötä palkanlaskijan kanssa. Tiimipalaveri.

Perjantai. Aamuraportti. Hoivakodin tarvikehankintoja. Viikonlopun suunnittelua hoitajien kanssa. Osallistun hoito- ja palvelusuunnitelmien tekoon asukkaan, läheisen ja hoitajan kanssa.

Lue lisää:

Vanhus on oman elämänsä päähenkilö - ihminen on iän myötä entistä enemmän yksilö