Vauva syntyi matkalla, ensihoitaja sai kutsun kastajaisiin

Ensihoitaja Mika Länsisolan kohdalle on osunut poikkeuksellisen monta matkasynnytystä. Haastavimpana tilanteena hän pitää sitä, jos vastasyntyneen happeutumisen kanssa tulee ongelmia.

Kuvateksti
Mukavampihan se olisi ennättää sairaalaan, sanoo ensihoitaja Mika Länsisola. Joskus on ehditty Naistenklinikan aulaan, joskus vauva on syntynyt Hiacen etupenkille. Kuva: Leena Louhivaara

"On kollegoita, jotka ovat olleet alalla 30 vuotta eivätkä ole koskaan hoitaneet matkasynnytystä. Minun kohdalleni niitä on sattumalta osunut poikkeuksellisen paljon. Arvioisin, että yli viisi mutta alle kymmenen.

Yksikään ei ole ollut ensisynnyttäjä. Jos ensimmäinen lapsi on tullut vauhdilla, tietää varautua toisen kohdalla syöksy­synnytykseen.

Yksi vauva syntyi Hiacen etupenkille. Äidillä oli jalat kojelaudalla ja ehdin vain saada kädet alle, kun vauva syntyi. Toinen syntyi Naistenklinikan aulaan, missä lääkäri oli jo meitä vastassa. Useampi on syntynyt kohteessa kotona.

Matkasynnytys on helppo tehtävä – joskin sotkuinen – jos kaikki menee ok. Mutta jos vastasyntyneen happeutumisen kanssa tulee ongelmia, keinomme ovat rajalliset. Sitä pidän ehkä haastavimpana tilanteena. Lapsen lämpötaloudesta ja äidin peruselintoiminnoista huolehtiminen on meidän pääpainopisteemme. Mukavampihan se olisi ennättää sairaalaan. Emme voi tarjota esimerkiksi kivunhoitoa, joten luomuna mennään.

Hyksin alueella työskentelevät hoitotason ensihoitajat voivat mennä kerran vuodessa harjoittelemaan synnytyksen hoitamista Jorviin tai Naistenklinikalle. Arvostan tätä työnantajan tarjoamaa mahdollisuutta. Itse olen hyödyntänyt tilaisuutta kahdesti. On ollut loistava juttu päästä harjoittelemaan ­ammattilaisen ohjauksessa. Se antaa varmuutta ja käden­taitoja, koska tilanteita tulee kuitenkin niin harvoin. Kun opiskelin ensihoitajaksi, synnytykset ja naistentaudit suoritettiin täysin nettikurssina.

Salipaikkojen määrä on supistunut ja sen heijastusvaikutus näkyy kentällä pienellä viiveellä. Keväällä matkasynnytys oli esillä ensihoitajien opintopäivilläkin. Kenttä herää: tulee laminoituja ohjeita ja synnytyssettejä hiotaan.

Olen saanut perheiltä kiitoskortteja ja jopa kutsun kastajaisiin. Olin tietysti otettu. Soitin, kiitin ja sanoin, että tulkaa mieluummin poikkeamaan paloasemalla, kastajaiset ovat enemmän perhejuhla. Ajatus oli kiva, mutta auttaminen on toisaalta normaalia duuniani.”