Voiko työnantaja irtisanoa sisäilmalle oireilun vuoksi?

Kuvateksti
Pääsääntöisesti työntekijän sairaus tai vamma ei muodosta irtisanomisperustetta. Kuva iStock.

Olen oireillut sisäilmasta ja joutunut olemaan paljon sairauslomilla. Voiko työnantaja irtisanoa minut?

Työnantajan täytyy ensisijaisesti etsiä sinulle korvaavat työtilat, joissa et oireile. Pääsääntöisesti työntekijän sairaus tai vamma ei muodosta irtisanomisperustetta. Jos työntekijän työkyky on kuitenkin laskenut olennaisesti ja pysyvästi, irtisanomisperusteet saattavat ­täyttyä.

Ole yhteydessä työsuojelu­valtuutettuun. Usein sisäilma­ongelmaan liittyvissä tilanteissa päästään parhaaseen lopputulokseen, kun ratkaisuvaihtoehdoista neuvotellaan yhteistoiminnassa työnantajan ja henkilöstön välillä. Neuvottelussa on hyvä olla myös työterveyshuollon edustaja. Korvaavia tiloja joudutaan usein etsimään työkokeilujen kautta. Työnantajalla täytyy olla tieto korvaavien tilojen kunnossa, ettei oireilevaa siirretä toiseen sisäilmaongelmasta kärsivään tilaan.

Työturvallisuuslain perusteella työnantaja on vastuussa työntekijöiden työturvallisuudesta ja terveydestä. Työnantaja on velvollinen selvittämään sisäilmaoireiluun johtaneita syitä, jotka saattavat johtua rakennuksen tai ilmanvaihtojärjestelmän kunnosta. Tarvittavat korjaustoimenpiteet on suoritettava viipymättä.
 

Julkaistu Tehy-lehdessä 5/2017