Vanhuspalvelulain mukaiseen henkilöstömitoitukseen yltää jo 95 prosenttia ympärivuorokautisen hoivan toimintayksiköistä. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurannasta, joka tehtiin lokakuussa 2023.
Tuolloin lakisääteinen henkilöstömitoitus oli 0,65 välitöntä asiakastyötä tekevää työntekijää asiakasta kohti. Myös 0,7 mitoitukseen yltäneiden toimintayksiköiden osuus on jatkanut kasvuaan.
Tehyn työvoimapoliittinen asiantuntija Mervi Flinkman pitää hyvänä sitä, että ympärivuorokautisen palveluasumisen henkilöstömäärää on lisätty eikä asiakasmäärä ole vähentynyt seuranta-aikana. Hänen mukaansa riskinä kuitenkin on, että hyvinvointialueille pyritään hakemaan säästöjä ikäihmisten palveluista, vaikka väestö ikääntyy ja muistisairaudet yleistyvät.
”Ikäihmisten asumispalveluista haettavat säästöt voivat siirtyä kuormittamaan kotihoitoa, ensihoitoa, päivystystä ja sairaaloiden osastoja. Ratkaisuna ei ole pelkästään esimerkiksi yhteisöllisen asumisen lisääminen, sillä se ei riitä paljon palveluja ja hoitoa tarvitseville muistisairaille ikäihmisille vaan ympärivuorokautisen palveluasumisen palveluita tarvitaan jatkossakin kasvamassa määrin.”
THL:n tiedotteen mukaan iäkkäiden ympärivuorokautisessa hoidossa oli seurantatietojen mukaan lokakuussa 2023 keskimäärin 51 900 asiakasta 1 786 toimintayksikössä. Määrä nousi hieman toukokuun seurannasta, jolloin oli keskimäärin 51 500 asiakasta 1 798 toimintayksikössä.