Ammattilaiset ovat valmiita kehittämään palveluketjuja, moniammatillisuutta ja yksiköiden välistä työnjakoa. He uskovat, että kehittäminen vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta sekä lisää terveyttä ja hyvinvointia.
Huoli turvallisuudesta ei saisi olla näin voimakas aloilla, joilla työntekijän altistaa itsensä potilaan läheisyydelle.
Vastaajat tunnistavat palveluketjujen rikkinäisyyden työssään. Esimerkiksi 10 prosenttia kertoo joutuvansa päivittäin turhia puheluja järjestääkseen asiakkaalle jatkohoitoa.
Ammattilaiset haluavat kehittää palveluketjuja itse eivätkä antaa niitä esimerkiksi virkamiesten ja johtajien käsiin. Yksiköiden välinen yhteistyö on sosiaali- ja terveydenhuollossa jo nyt arkea. 84 prosenttia esimiehistä kertoo, että toimintoja on kehitetty yhteistyössä muiden yksiköiden kanssa.
Kyselyssä nousi esiin myös ammattilaisten huoli omasta turvallisuudestaan. Tutkijoiden mukaan huoli ei saisi olla näin voimakas aloilla, joilla työntekijän on altistettava itsensä sekä fyysisesti että henkisesti asiakkaan tai potilaan läheisyydelle.
Sote-uudistus on työntekijöille tärkeä asia. He odottavat saavansa ajantasaista ja oikeaa tietoa uudistuksen etenemisestä sekä haluavat päätöksiä. Tutkijat pitävät odotuksia kohtuullisina, koska sote-ammattilaiset toteuttavat uudistuksen käytännössä.
Sote - enemmän, paremmin ja halvemmalla. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta. 2016.