Avi: Turun kaupunki rikkoi lakia – ylityöhön ei voinut määrätä valmiuslain perustella

Terveysaseman keskitetyn ajanvarauksen työntekijöitä ei saanut määrätä ylitöihin valmiuslain perusteella.

Kuvateksti
Turun kaupunki määräsi työntekijöitä ylityöhön ilman heidän suostumustaan. Kuva: iStock

Turun kaupunki vetosi valmiuslakiin ja määräsi keskitetyn terveysaseman työntekijät ylitöihin viime vuoden keväällä. Näin ei olisi saanut toimia, totesi Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätöksessään. 

Avi ohjeisti Turkua huolehtimaan siitä, että se ei teetä ylityötä ilman, että työntekijältä on saatu suostumus ylityöhön joko erikseen tai korkeintaan lyhyehköksi ajaksi kerrallaan.

Ylityöhön vaaditaan normaalisti työaikalain mukaan työntekijän suostumus. Valmiuslaki puuttui työntekijöiden oikeuksiin, mitä osa työnantajista käytti väärin perustein hyväkseen. 

Tehy kanteli määräyksestä aviin jo toisen kerran. 

Alun perin avi kieltäytyi ottamasta ylityömääräykseen kantaa, koska se ei mielestään valvonut poikkeuslainsäädäntöä. 

Seuraavaksi Tehy kanteli eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka jätti kantelun tutkimatta ja totesi, että aluehallintovirastolla on toimivalta valvoa valmiuslain noudattamista.  

Terveysasemalla on avin mukaan on ollut kyseisenä päivänä tavanomainen määrä sairauspoissaoloja. Työntekijöitä ei ole ollut karanteenissa tai poissa koronan vuoksi.

"Työvoiman tarve ei ole johtunut koronaepidemiasta, eikä työssä ollut ruuhkaa, joka olisi johtunut epidemiasta", Tehyn lakimies Juho Kasanen sanoo. 

"Ylityön tarve on muodostunut koronaepidemiasta huolimatta, joten työnantajan olisi pitänyt ylityömääräystä antaessaan kysyä työntekijöiden suostumus."

Lue lisää:

Eduskunnan oikeusasiamies jätti Tehyn kantelun tutkimatta – "Kafkamainen tilanne"

Työnantaja määräsi hoitajat ylitöihin Turussa – Tehy kanteli valmiuslain väärinkäytöstä