Avi: Tyks teettää aiheettomasti hätätyötä

Tyks on antanut hätiköidysti kaksi hätätyömääräystä, jotka Lounais-Suomen aluehallintovirasto on todennut aiheettomiksi.

Kuvateksti
Dialyysipotilaille oli avin mukaan Tyksissä riittävästi hoitajia ilman hätätyömääräyksiäkin.
Kuva: Jari Lifländer

Hätätyölle ei ollut Tyksissä kahdessa tapauksessa tarvetta huhtikuun 1. päivä, totesi Lounais-Suomen aluehallintovirasto.

Toisessa tapauksessa työntekijöitä oli paikalla riittävästi dialyysihoitoa varten, joten hätätyömääräyksen antaminen sairaanhoitajalle oli turha. 

Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen sanoi 4.4. Ylen A-studiossa, että sairaala on joutunut turvautumaan hätätyöhön saadakseen dialyysit hoidettua.

Yksi sairaanhoitaja oli suojelutyönä antamassa dialyysihoitoa. Hänen lisäkseen hoitoja antamassa oli iltavuorossa ollut omasta tahdostaan toinenkin sairaanhoitaja. Hänet työnantaja määräsi hätätyöhön.

Toisessa tapauksessa sairaanhoitaja oli noudattanut Tehyn pääluottamusmies Jussi Rantasen ohjetta tehdä suojelutyövuoro, vaikka työvuorossa oli enemmän työntekijöitä kuin suojelutyöhön oli sovittu.

Osastonhoitaja oli kuitenkin määrännyt sairaanhoitajan hätätyöhön. Hätätyön perusteena oli työnantajan ilmoituksen mukaan potilaiden hoidon turvaaminen. 

Ennalta tiedossa oleva työtaistelu ei ole hätätyön laillinen peruste. Työnantaja voidaan tuomita työaikarikkomuksesta sakkoon, jos hätätyöltä puuttuu lainmukainen peruste.

"Teemme rikosilmoituksen kaikista lainvastaisista yrityksistä käyttää hätätyötä", sanoo Tehyn oikeuspalveluiden päällikkö Kari Tiainen

Sittemmin suojelutyöntekijöiden määrä Tyksin dialyysihoidossa on neuvottelujen perusteella nostettu kahteen.

Lounais-Suomen avi on aiemmin todennut Tyksin teettäneen laitonta hätätyötä, josta Tehy on tehnyt rikosilmoituksen.