Britanniassa hoitajat lakkoilevat paremman palkan puolesta – maan hallitus väläyttää uutta lakia, jolla lakkoilijat voitaisiin irtisanoa

Hoitajien työtaistelu etenee loppuvuoden tapaan yksittäisinä lakkopäivinä. Maan hallitus valmistelee lakia lakko-oikeuden rajoittamiseksi. Hoitajien ammattiliitto pitää suunnitelmia epädemokraattisina.

Kuvateksti
Hallitus kaavailee murtavansa hoitajien lakot uusien lakien avulla.
Kuva: Lehtikuva

Hoitajien joulukuussa järjestämät lakkopäivät saavat jatkoa tammikuussa Englannissa. Hoitajia edustava ammattiliitto The Royal Collage of Nursing RCN on ilmoittanut, että sairaanhoitajia koskevat seuraavat lakkopäivät ovat 18. ja 19. tammikuuta.

Sairaankuljetuksista huolehtivien työntekijöiden kolme ammattiliittoa (UNISON, Unite ja GMB) järjestävät lakkoja Englannissa 11. ja 23. tammikuuta. On mahdollista, että Walesin sairaankuljettajat ovat lakossa samoina päivinä.

Julkisen sektorin työntekijöitä edustava Public and Commersial Services Union PCS on valmistellut työtaisteluun liittyviä lisätoimia tammikuun alkupuoliskolle.

Maan hallitus on tähän asti kieltäytynyt nostamasta hoitohenkilöstön palkkoja liittojen esittämällä tavalla. Liittojen vaatimuksena on inflaation huomioon ottava 19 prosentin palkankorotus.

Sitä vastoin hallitus haluaa rajoittaa lakko-oikeutta. Uusi laki mahdollistaisi sen, että lakkoilevat työntekijät voidaan irtisanoa ja työnantajat voivat haastaa ammattiliitot oikeuteen lakkoon liittyvistä kuluista.

Monien muiden ammattiliittojen tavoin hoitajien RCN pitää hallituksen suunnitelmia epädemokraattisina.

Lue lisää:

Sairaanhoitajat menossa lakkoon Isossa-Britanniassa