Esimies sai tuomion alaisten loukkaamisesta

Lähiesimies käyttäytyi alaisiaan kohtaan epäkunnioittavasti.

Kuvateksti
Osastonhoitajan epäasiallinen käytös poiki kunnianloukkaussyytteen. Kuva: Kirsi Tuura

Osastonhoitaja sai  tuomion kolmen alaisensa kunnian loukkaamisesta Etelä-Savon käräjäoikeudessa. Hän sai sakot. Hän joutuu myös maksamaan alaisilleen korvauksia sekä näiden oikeudenkäyntikulut.

Osastonhoitaja oli muiden kuullen väittänyt, että alaiset ovat laiskoja, jättävät työnsä tekemättä ja sälyttävät työnsä muille.

Lisäksi hän oli haukkunut alaisiaan, häpäissyt näitä eleillä ja käyttäytynyt epäkunnioittavasti näitä kohtaan. Hän oli käyttäytynyt epäasiallisesti myös palaverissa, joka oli järjestetty ongelmien ratkaisemiseksi.

Osastonhoitaja kiisti syytteet. Hänen mukaansa kyse oli palautteen antamisesta ja työnjohto-oikeuden käyttämisestä.

Käräjäoikeus kuuli asianomistajien lisäksi kuutta muuta todistajaa, joista yksi oli luottamusmies ja viisi muuta työntekijää.

Oikeus tuli siihen johtopäätökseen, että osastonhoitaja oli toiminut asianomistajien ja todistajien kuvaamalla tavalla. Kyse ei ollut palautteen antamisesta eikä työnjohtamisesta.

Asianomistajille on toiminnasta aiheutunut henkistä kärsimystä, ja he ovat joutuneet turvautumaan työterveyshuoltoon ja olleet sairauslomilla.

Käräjäoikeuteen asia päätyi, koska epäasiallisen kohtelun kokemuksia ei saatu työpaikalla selvitettyä.

– Parasta olisi, että ongelmat selviäisivät työpaikalla. Työpaikalla tulisi olla toimintaohjeet, miten epäasialliseen kohteluun puututaan ja miten se ehkäistään ennalta, työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä Tehystä sanoo.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.