EU haluaa rajoittaa nollasopimuksia

Nollatuntisopimukset ja sosiaaliturvan parantaminen ovat syksyn EU-asialistalla.

Kuvateksti
Kuva: Euroopan unioni

EU-komission antama esitys sosiaalisista oikeuksista rajoittaisi myös nollatuntisopimuksia. Nollasopimuksella tarkoitetaan työsopimusta, jossa henkilö on työsuhteessa, mutta työtä ei välttämättä ole lainkaan.  

Tällä hetkellä EU:n direktiivi määrää ne olennaiset työehdot, joista työntekijällä on oikeus saada työnantajalta tiedot kirjallisesti. 

Nyt komissio on ehdottanut harkittavaksi, että työnantajan pitäisi ilmoittaa kirjallisesti myös työtuntien määrä tietyllä liikkumavälillä tai periaate keskimääräisten työtuntien vakiintumisesta. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että nollatuntisopimusten käyttämistä voitaisiin rajoittaa. 

Asiasta on meneillään EU-tason työmarkkinaosapuolten neuvottelut. Lakiehdotus työehtojen kirjallisesta ilmoittamisesta on odotettavissa ennen vuoden loppua.

Esitys ottaa kantaa myös perhevapaisiin. EU ajaa neljän kuukauden kiintiöitä molemmille vanhemmille siten, että jaksot olisivat pidettävissä koska tahansa lapsen ollessa alle 12-vuotias.   

Hankkeet ovat osa komission laajempaa tavoitetta Euroopan sosiaalisten oikeuksien parantamiseksi. Tavoitteet julkaistiin huhtikuussa 2017 Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin muodossa.

FinUnions