Kulutusyhteiskunnassa voi syntyä kiusaus elää yli varojensa.

Hoitajat elävät yli varojensa

Rahavaikeuksiin kannattaa hakea ajoissa apua.

Hoitohenkilöstön edustajat muodostavat noin viidesosan velkaneuvontaa antavan Takuu-Säätiön asiakaskunnasta. Suuri osa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneista on lähi- tai perushoitajia, mutta apua hakevissa on myös sairaanhoitajia ja esimiesasemassa olevia.

Päästäkseen velkajärjestelyyn ja Takuu-Säätiön asiakkaaksi ihmisellä pitää olla säännölliset tulot. Kyse ei ole tulojen puutteesta, vaan vaikeuksista elää tulojensa mukaisesti. Vuosittain Takuu-Säätiö saa noin tuhat takaushakemusta.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Toiminnanjohtaja Juha Pantzar kehottaa ihmisiä havahtumaan taloutensa vaikeuksiin ja tulojen pienenemiseen riittävän ajoissa. Erityisesti hän kehottaa eläkeikää lähestyviä miettimään taloutensa kestävyyttä, kun tulot putoavat.

Moni hoitoalan työntekijä toteaa vähän ennen eläköitymistään, että ei selviä esimerkiksi kalliista kulutusluotosta.

Erot ja kalliit asumiskustannukset kiristävät pieni- ja keskituloisten suomalaisten taloutta. Samat syyt näkyvät myös rahavaikeuksiin joutuneiden hoitajien taustalla. Tilanne kriisiytyy helposti, jos ihminen on elänyt kädestä suuhun.

Jos ei yhtään ole puskuria, tulee ongelmia, jos tulovirta yhtäkkiä pysähtyy tai menovirta kiihtyy.

Työttömyys ei hoitoalalla selitä talousvaikeuksia, sillä työttömyysprosentti on edelleen noin kaksi. Terveydenhuoltoalan työttömyyskassan luvut osoittavat ylöspäin, mutta dramaattista muutosta johtaja Markus Rantanen ei hoitoalan työttömyydessä näe.

Lukuihin vaikuttaa sekin, että kassan jäsenmäärä on noussut. Alalle tulee paljon uusia ihmisiä, jotka tekevät pätkä- ja keikkatyötä.

Velkalinja 0800 9 8009 on maksuton ja anonyymi neuvontapuhelin, joka on auki joka arkipäivä klo 10-14.

Juttua muokattu 6.5. klo 9.35: Lisätty tieto takaushakemusten määrästä.

Kommentit

Käyttäjän Heli Nevala kuva

Oliskohan sillä mitään tekemistä tämän kanssa, että hoitajat ovat jääneet palkkakuoppaan jatkuvasti ja hinnat vaan nousevat. Yllätyksenä voi tulla, ettei palkalla enää ostetakaan kuin elämisen perusasiat jos edes sitäkään.
Käyttäjän Anna-Leena kuva

Puhut kyllä asiaa. Tätä olen pohtinut jo kauan. Hinnat nousee kokoajan ja me raasut vaan tyydytään tekemään töitä samalla palkalla vuodesta toiseen, samalla valittaen kyn ei rahat riitä. No eihän ne riitäkään enää kovin kauaa tällä menolla. Plus lisäksi kaikki maksut nouser, päivähoitomaksut yms. Ei jää senkään vertaa :(
Käyttäjän Mummu kuva

Meillä myös listanlaatija rohmuu itselleen kaikki rahatunnit jo aimmalla osastolla ja nyt toisen ohjauksessa.. Vaikee päästä balanssiin, kun aina nysvätään ahneudessaan törkeimmille.
Käyttäjän LH. kuva

Ei tarvitse kuin tulla yllättävä meno..silmälasit ja jokin talouskoneen osto, niin alakanttiin mennään taloudessa.Yksin asuva maksaa kaikki yksin ja ykteiskunta ei anna mitään tulonsiirtoja. Elämäon muutenkin koko ajan pihistelyä, aina on mietittävä mitä voi ostaa ja millä hinnalla.
Käyttäjän Tapio kuva

En ymmärrä tuota hoitajien kitinää palkasta. Kyllä sillä tulee aivan hyvin toimeen ja se on ihan kohdillaan koulutukseen nähden. Opettelemaan vain hieman taloudenhallintaa ja suunnittelemalla menonsa ei olisi yhtään talousvaikeuksia. Monelle hoitajalle tulee jotenkin yllätyksenä laskut kun tilaillaan vaikka mitä turhaa osamaksulla. Luis Vuittonin sivutaskusta löytyy iPhone ja kummatkin hankittu osamaksulla. Niitä kun sitten kertyy niin kohta ollaan tekoripset ammollaan velkaneuvojalla.
Käyttäjän Nina  kuva

Sairaanhoitajan koulutus on AMK tasoinen eli samaa tasoa kuin insinöörin koulutus. Enpä usko, että Suomesta löytyy kovinkaan montaa insinööriä joka saisi niin matalaa palkkaa kuin sairaanhoitajat. Tässä kohtaa vedotaan yleensä siihen, että sairaanhoitajat tekevät työtä julkisella puolella. No entäs lääkärit sitten? Ovathan hekin julkisella puolella. Nyt en tarkoita sitä, että lääkäreiden palkat pitäisi olla alempia, vaan sitä, että on kohtuutonta, että lääkäreiden palkat ovat moninkertaisia sairaanhoitajien palkkoihin nähden. Kyllä, kyllä lääkäreillä tuleekin olla parempi palkka kuin sairaanhoitajilla, mutta palkkaerot ovat valtavat tällä hetkellä. Sairaanhoitajan työ on vaativaa ja vastuullista sekä edellyttää monitaitoisuutta. Työ vaatii sosiaalisia taitoja, tiimityötä, teknistä osaamista, syvempää hoitoideologian omaksumista, ennakoimista, ripeyttä, kokonaisuuden hallintaa, kehittämistaitoja, johtamistaitoja ja paljon muuta. Sairaanhoitaja kantaa isoa vastuuta esim. hoitaessaan tehopotilasta. Siinä olet vastuussa potilaasta, joka on kytkettynä elintoimintoja ylläpitäviin laitteisiin ja lääkkeisiin. Tehohoidossa on aikamoinen arsenaali erilaisia laitteita, jotka täytyy osata ja hallita hengityskoneista ja dialyysilaitteista jopa keuhkokoneisiin pienempien laitteiden lisäksi. Täytyy tietää miten toimia yllättävissä tilanteissa ettei ihmishenkiä menetetä. Täytyy osata tukea potilasta ja omaisia kriisitilanteessa sekä tehdä hyvää yhteistyötä kollegoiden ja muiden ammattiryhmien kanssa. Täytyy osata lukea potilaan tilassa tapahtuvia muutoksia ja analysoida niitä. Lääkkeistä on tiedettävä paljon. Teholla annetaan paljon suonensisäisiä lääkkeitä, osa elämää ylläpitäviä joiden annostelua sairaanhoitajan täytyy pystyä säädellä. Sairaanhoitajien palkat ovat myös jääneet Suomessa pahasti jälkeen pohjoismaisittain vertailtuna. Toivottavasti Sairaanhoitajat pois palkkakuopasta kampanja tuottaa tulosta!
Käyttäjän Untuvikko kuva

Suosittelen jokaiselle tytölle naiselle ja pojalle sekä miehelle säästötiliä joka tehdään pankissa ja josta ei saa nostettua ihan joka kuukausi ns. käyttörahaa. Ei sinne tarvi siirtää isoa summaa tai tehdä automaattinen tilisiirto joka palkkspäivä.
Käyttäjän Sassa kuva

Pitäsisi olla paremmille hoitajille parempi palkka. Valitettavasti huonoja on alalla paljon. Välillä mietin, että miten sinne alalle oikein valitaan. Niin paljon olen törmännyt suoranaisiin hoitovirheisiin ja välinpitämättömyyteen. Sukulaiseni kuoli siksi, että hoitajan lääkelaskennassa oli pahoja puutteita. Melkoisia kuoleman enkeleitäkin siis löytyy. Hyvällä hoitajalla on aikaa ja myös empatiakykyä, mutta kollektiivisesti kaikki eivät ole hyviä hoitajia. Eiväthän kaikki ole hyviä opettajia tai lääkäreitäkään.
Käyttäjän Anonyymi kuva

Asiaa kirjoitat, kiitos siitä!
Käyttäjän lähihoitaja js tuleva sairaanhoitaja kuva

Olen ollut hoitoalalla nyt kahdeksan vuotta ja lähdin vuosi sitten kouluttautumaan eteen päin sairaanhoitajaksi. Kyllä tällä palkalla toimeen tulee ihan mukavasti. Pystyy harrastaa, syömään hyvin ja reissata. Pitää osata vaan elää sen mukaan mitä tienaa ja miettiä miten rahansa käyttää.
Käyttäjän Sairaanhoitaja pääkaupunkiseudulta kuva

Kyllä sairaanhoitajan palkalla yksinelävä joutuu todella harkitsemaan menonsa. Etenkin pääkaupunkiseudulla asumiskustannukset ovat suhteettomat palkkaan. En asu leveästi, mutta yksityisellä vuokranantajan asunnossa, koska työsuhdeasuntoa ei kaupungilta kaikille riitä. Ei tässä taloudessa käydä ulkona syömässä tai reissata. Kaikki eivät tee kolmivuorotyötä, joten vuorolisiä ei tule. Silti pidän työtäni terveysasemalla hyvin tärkeänä ja arvokkaana. Voi kumpa päättäjätkin näkisivät samoin.
Käyttäjän Eläköitynyt hoitaja kuva

Olen eläkkeellä oleva hoitaja ja elän eläkkeellä ihan hyvin. Ei tarvitse voedä enää nuorten työpaikkoja. Päästettäköön eläkeikäiset ansaitulle eläkkeelle, että nuoret saavat vakituisia työpaikkoja! En ole koskaan harrastanut pikavippejä enkä vinguttanut luottokortteja. En ole myöskään elänyt leveästi, kun en ole ollut mikään miljonääri. Moni kollega oli vaikeuksissa luottojensa kanssa jo silloin, kun piti ostella kaikenlaista... Pitäisi oppia elämään tulojen mukaan.
Mainos
Mainos

Uutisia