Hoitotyön johto uhattuna Lapissa

Tehy vastustaa Lapin keskussairaalan aikeita siirtää vastuu hoitotyön johtamisesta lääkäreille.

Kuvateksti
71 prosenttia koko sairaanhoitopiirin henkilöstöstä kuuluu hoito-, kuntoutus- ja tutkimushenkilöstöön. Kuva Lehtikuva.

Hoitotyön johtaminen on vaarassa Lapin sairaanhoitopiirissä. Sairaanhoitopiiri on aikeissa katkaista ylihoitajan yhteyden osastonhoitajiin ja siirtää hoitotyönjohtamisen ylilääkäreille. Ylihoitajalta vietäisiin käytännössä mahdollisuudet kehittää hoitotyötä.

Tehyn Lapin sairaanhoitopiirin ammattiosasto ei hyväksy sairaanhoitopiirin hallituksen esitystä. Terveydenhuoltolaki edellyttää moniammatillista johtamista kaikilla organisaation tasoilla.  Hoito-, tutkimus- ja kuntoutushenkilöstö on sairaanhoitopiirin suurin henkilöstöryhmä. Sitä on 71 prosenttia koko sairaanhoitopiirin henkilöstöstä.

– Mikään ammattiryhmä ei yksin pysty turvaamaan terveyspalveluiden laatua, ammattiosaston puheenjohtaja Satu-Sirpa Koskinen sanoo.

– Hallituksen esitys vie hoitotyön johtamisen kivikaudelle.

Ammatillinen kehittäminen, toimiva kohdentaminen, hoitotyön laadun säilyttäminen sekä potilasturvallisuuden varmistaminen edellyttävät omaa johtajaa. Hänellä tulee olla suora esimies-alaissuhde osastonhoitajiin ja sitä kautta hoitohenkilöstöön.

Sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee asiaa kokouksessaan 24.-25. toukokuuta. Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo ja Tehyn asiantuntijat käyvät tapaamassa sairaanhoitopiirin johtoa ennen valtuuston kokousta.