Kuva Annika Rauhala.

Huoletonta lääkehoitoa palvelutalossa

Lääkehoidon huolimattomuus ja potilasasiakirjojen puuttuminen herätti talon kahden sairaanhoitajan hädän tänä syksynä mikkeliläisessä palvelutalo Pietarinpirtissä. Talon toiminnasta on tullut useita ilmoituksia Itä-Suomen aluehallintovirastolle (avi). Virasto on tehnyt laitokseen kaksi tarkastuskäyntiä. Sairaanhoitajat menettivät prosessissa työnsä.

Ilmoitukset ovat koskeneet sekä potilasturvallisuutta että henkilökunnan työturvallisuutta. 

Pietarinpirtissä oli lääkepoikkeamia selvästi normaalia enemmän. Kaupungin puitesopimuksessa oli sovittu, että sairaanhoitaja on vuorossa joka päivä. Tämä ei ole kuitenkaan toteutunut syksyn aikana.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Lääkkeiden jako ja säilyttäminen sekä lääkehoidon toteuttaminen olivat puutteellisia. Myös potilasasiakirjoissa oli puutteita.

Tarkastuskäynnillä ilmeni muun muassa useita kymmeniä epäselviä huumekortteja. Kulutuskortit ovat lääkelain määräämiä asiakirjoja, joilla seurataan huumeiksi luokiteltavien lääkkeiden kulutusta.  Lääkkeitä jaettiin kanslian pöydällä ja PKV-lääkkeitä säilytettiin tiloissa, joihin pääsivät kaikki henkilökunnasta. Lääkekaapissa oli sekä vanhentuneet ja käytöstä poistetut että käytössä olevat lääkkeet. Palautettavia lääkkeitä oli huomattavan vähän.

Avin tarkastuksessa laitoksen vastuuhenkilö on ilmoittanut, että kaikilla on lääkehoidon koulutus, mutta tästä ei ole löytynyt dokumentteja. Talon kahden (nyt jo entisen) sairaanhoitajan mukaan kaikilla ei lupia ole ollut.

Valvovat viranomaiset ovat olleet tapauksen suhteen poikkeuksellisen vaitonaisia. Avin tarkastukset on tehty syys- ja lokakuussa. Näiltä tarkastuskäynneiltä ei ole saatavilla dokumentteja, vaikka ne ovat lähtökohtaisesti julkisia. Ylitarkastaja Sirkka Koponen totesi Tehy-lehdelle asiassa tapahtuvan jotain aikaisintaan tammikuussa.

– Valvonta Pietarinpirtissä jatkuu ja asia on prosessissa, Koponen vakuuttaa.

Mikkelin vanhuspalvelujen vt. johtaja Niina Helminen antoi marraskuussa viranhaltijapäätöksen, jonka mukaan Pietarinpirtin sairaanhoidosta vastaa siitä lähtien kaupungin oma sairaanhoitaja, joka kuitenkaan ei työskentele laitoksessa. Tämän päätöksen perusteluita ei Tehy-lehti ole useista pyynnöistä huolimatta saanut. 

Avi on tehnyt Pietarinpirtistä myös rikosilmoituksen poliisille työturvallisuuteen liittyen. Syynä on haastateltavien mukaan se, että heidän henkeään ja terveyttään on uhattu työpaikalla.

Lue lisää tammikuun Tehy-lehdestä.

Juttua muokattu 21.12. klo 9: lisättiin tieto siitä, että sairaanhoitajat menettivät työnsä.

Lue myös: Potilaiden turvallisuus huoletti – potkut tuli

Kommentit

Käyttäjän Anonyymi kuva

Aluehallintovirasto Ja Valvira voisi tehdä tarkastuskäyntejä muuallakin
Samanlaisia puutteita on monessa palvelutalossa. Turhaa Tehy kirjoittaa yhdestä palvelutalosta. Tehy on ihan munaton liitto ei puutu epäkohtiin kun pitäisi, mutta kirjoittaa jostain Mikkeliläisestä palvelutalosta ja epäkohdista. Tässä tapauksessa pitäisi nyysiä kaikki palvelutalot läpi näitä puutteita löytyy paljon mitkä ei ole julkisuudessa tiedossa.
Löytyy epäpätevää hoitajaa kielitaidottomia, kirjoitustaidottomia
epäpäteviä johtajia joilla ei ole sos ja ter alan koulutusta

Käyttäjän Anonyymi kuva

Kaikki hoitolaitokset missä on poliitikot hallituksessa Tehy pesee kätensä kuten myös valvonta viranomaiset. Super vielä ajaa työntekijöiden oikeuksia toisin kun Tehy käärii vaan jäsenmaksut tilille Ja vastinetta et saa rahoille. Sanotaan vaan voi voi kun on työpaikalla kiistatilanne tai työntekijöiden oikeuksia rikotaan.

Käyttäjän Anonyymi kuva

En saanut apua minäkään tehystä kun olisin sitä tarvinnut.

Käyttäjän RIITTA KUUSINEN kuva

Sama täällä v. 11 :n jälkeen pitkä työttömyys, nyt vanhuuseläkkeelle siirtymässä. Olin kyllä varmasti esimerkillisen hyvä työntekijä sen kaikki kriteerit täyttäen, Miten voivat ne 1500. työtöntä? alan ammattilaista, mikä on heidän tarinansa. Omani olen valmis esittelemään vaikka yhä uudestaan.

Käyttäjän Tehy-lehti kuva

Hei Anonyymi ja kiitos mielipiteestäsi. Tässä tapauksessa kuitenkin oli niin, että tehyläiset puuttuivat työpaikalla tapahtuvaan toimintaan, joka vaaransi potilas/asukasturvallisuutta. Kun he saivat tästä syystä potkut, oli hyvä että kuuluivat Tehyyn. Jos ei kuulu liittoon, joutuu nuolemaan haavat yksin tässä tilanteessa. Nyt apuna ovat Tehyn lakimiehet.
Jos kohtaat omassa työssäsi jatkuvasti puutteita, sinun tulee tehdä ilmoitus valvontaviranomaiselle. Siihen velvoittaa jo lakikin. Ja kun liityt Tehyyn, saat apua ja neuvoja tässä ja monissa muissa asioissa.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Olen kuulunut superiin vuoden... Ja apua saanut aivan mielettömästi. Vaikeisiin asioihin annettu neuvoa, ja mikä ihaninta, Super hoitanut erästä asiaanikin todella tarmokkaasti ja erittäin hyvin. En vaihtaisi.Takaisin Tehyyn.Super Ajaa asiaamme erittäin hyvin.

Käyttäjän Hoitaja kuva

Ihanaa kun joku trollaa anonyyminä moneen kertaan. Aika turhanpäiväistä käydä järjestösotia anonyymisti huutelemalla. Asia on vaikea ja sen korjaamiseen tarvitaan kaikkia. Yhteishenkeä peliin siskot ja veljet. Lopettakaa se aidan toiselle puolelle huuteleminen, se ei edistä tätä asiaa.

Mainos
Mainos

Uutisia