Hyvää naistenpäivää – vaikka juristi Päivi Vanninen Tehystä epäilee, että tasa-arvossa ollaan ottamassa askelia taaksepäin

STTK:n mukaan raskaussyrjintä on edelleen arkea eivätkä hallituksen suunnitelmat paranna tilannetta. Tehyläisille syrjintä on tuttua, vahvistaa juristi Päivi Vanninen.

Kuvateksti
Moni hoitaja joutuu pettymään, kun kertoo raskaudestaan töissä. Määräaikaista ei jatketakaan.
Kuva: iStock

Keskusjärjestö STTK haluaa nostaa kansainvälisenä naistenpäivänä esiin raskaus- ja perhevapaasyrjinnän, joka edelleen on yleinen ongelma. Järjestöstä hallituksen suunnitelmat tulevat pahentamaan tilannetta.

Hallitus kaavailee lakiuudistusta, jonka mukaan työsopimus olisi mahdollista tehdä jatkossa vuodeksi kokonaan ilman perustetta. Erityisesti se kirpaisisi sote-alaa, jolla määräaikaisuuksien käyttäminen ja sopimusten ketjuttaminen on jo nyt tavallista.

”Hallitusohjelmaan on kirjattu ylevä tavoite edistää työelämän tasa-arvoa ja ehkäistä raskaus- ja perhevapaasyrjintää, mutta mitään keinoja tähän ei esitetä. Päinvastoin. Vuoden määräaikaisuus ilman perustetta tekisi sote-alasta entistä villimmän ja syrjivämmän”, sanoo juristi Päivi Vanninen Tehystä.

Vanninen pelkää, että alalle tulevat nuoret naiset palkataan jatkossa vain vuodeksi kerrallaan ”pidennettyyn koeaikaan”.

Vanninen kertoo, että Tehyyn tulee viikoittain viestiä jäseniltä, joita on syrjitty raskauden tai perhevapaan käytön vuoksi. Usein asialla ovat isot julkisen puolen työnantajat. Tavallista on, että määräaikaisuutta ei uusita, kun hoitaja kertoo raskaudesta.

”Isot julkisin varoin toimivat työnantajat käyttävät sumeilematta laittomia määräaikaisuuksia, vaikka alalla on työvoimapula ja jatkuva tarve sijaisille. Hallituksen kaavailema muutos veisi tasa-arvoa monta askelta taaksepäin. Hallitus pyrkii kasvattamaan työllisyyttä. En ymmärrä, miten tämä lisää sitä. Lähinnä se vain vähentää alan vetovoimaa hoitajien silmissä.”

STTK teki helmi-maaliskuussa kyselyn raskaussyrjinnästä. Kyselyyn saatiin yli 300 vastausta. 

Kysely vahvisti, että raskaussyrjintä on yhä arkea. Vastanneilla oli siitä monenlaisia kokemuksia: Määräaikainen työsopimus päätettiin raskauden vuoksi. Työntekijä ei kokenut itseään tervetulleeksi takaisin työpaikkaansa ja työtehtäviä oli saatettu muuttaa ilman keskusteluja. Urakehitys saattoi tyssätä.

Läheskään kaikki eivät halunneet viedä edes selkeitä syrjintätapauksia eteenpäin, sillä pitkät oikeudenkäynnit ovat raskaita. Moni pelkää leimautuvansa ja menettävänsä maineensa.

Lue lisää:

Raskaussyrjintä seis - näin toimit, jos työnantaja syrjii sinua raskauden vuoksi

Sairaanhoitaja vei raskaussyrjinnän käräjille ja voitti - "Ettei muiden tarvitsisi kokea samaa"

Millariikka Rytkösen naistenpäivän blogi: Orpon hallituksen naistenpäivän ruusut täynnä piikkejä