Hyvinkää irtisanoi fysioterapeutin raskauden vuoksi

Raskausjuttujen riitautuskynnys on Tehyssä matala.

Kuvateksti
Määräaikaiset työsuhteet päättyvät liian usein raskauteen.

Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi Hyvinkään kaupungin maksamaan fysioterapeutille tasa-arvolain mukaista hyvitystä sekä korvausta syrjinnän aiheuttamasta vuosilomaoikeuden ja lomarahan menetyksestä. Hyvinkää joutuu myös maksamaan fysioterapeutin oikeudenkäyntikulut.

Kyseessä on tyypillinen juttu naisvaltaisella hoitoalalla.

– Raskaussyrjintäjuttujen riitautuskynnys on matala, mutta edelleen on yleistä, että raskaana olevan määräaikaista työsopimusta ei uusita, vaikka samaa tai vastaava työtä olisi edelleen tarjolla, Tehyn lakimies Niina Nurminen sanoo.

Fysioterapeutti työskenteli Hyvinkään palveluksessa noin kaksi vuotta kolmessa määräaikaisessa työsuhteessa. Viimeisin työsopimus päättyi maaliskuun lopussa 2014. Hän oli jäänyt äitiysvapaalle helmikuussa ja synnyttänyt maaliskuussa 2014.

Työnantaja ei jatkanut fysioterapeutin työsuhdetta, vaan palkkasi uuden määräaikaisen työntekijän sijaistamaan sairauslomalla ollutta työntekijää. Työsopimuksen jatkamatta jättäminen johtui käräjäoikeuden mielestä fysioterapeutin raskaudesta, joten työnantaja oli syrjinyt fysioterapeuttia tasa-arvolain vastaisesti.

Tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuolen perusteella. Välitön syrjintä tarkoittaa eri asemaan asettamista raskauden tai synnytyksen vuoksi. Syrjintäsäännökset koskevat myös määräaikaisia työsuhteita.

Tuomio on lainvoimainen, koska työnantaja ei valittanut käräjäoikeuden päätöksestä.

27.4.2016 päivitetty tieto tuomion lainvoimaisuudesta.