Ison-Britannian hoitajaliitossa jäsenäänestys hallituksen esittämistä palkankorotuksista – lakot ovat jatkuneet viime vuoden lopulta

Ammattiliiton jäsenillä on kaksi viikkoa aikaa äänestää hallituksen ehdotuksesta. Liitto suosittelee hyväksymistä. 

Kuvateksti
Parlamentti käsittelee lakiesitystä, joka rajoittaisi hoitajien lakko-oikeutta voimakkaasti.
Kuva: iStock

Ison-Britannian hallitus on tehnyt julkisen sektorin hoitajille esityksen palkankorotuksista. Korotukset koskevat National Health Servicen (NHS) palveluksessa olevia hoitajia Englannissa. 

Ammattiliitto The Royal College of Nursing (RNC) on käynnistänyt jäsenäänestyksen korotuksista. Äänestysaikaa on kaksi viikkoa. Liitto suosittelee hyväksymistä. 

Hallitus esittää 1 655–3 789 punnan (noin 1 900–4 300 euron) kertaerää, joka maksettaisiin tämän vuoden aikana. Kertaerän lisäksi tämän ja ensi vuoden aikana maksettaisiin yhteensä viiden prosentin palkankorotus. 

Nyt esitetyt korotukset tulisivat viime vuonna sovitun vähintään 1 400 punnan (noin 1 600 euron) palkankorotuksen lisäksi.

Esitys sisältää myös muita työoloja ja palkkausta parantavia elementtejä. 

RCN:n pääsihteeri Pat Cullenin mukaan läpimurto oli, kun liitto vihdoin pääsi hallituksen kanssa neuvottelupöytään. Hallituksen ministerit olivat kerta toisensa jälkeen sanoneet, että rahaa ei ole eivätkä he voi avata jo sovittuja palkankorotuksia.

"He kuitenkin avasivat, mistä kiitos kuuluu jäsenille."

NHS:n hoitajat ovat lakkoilleet joulukuusta lähtien eri puolilla Isoa-Britanniaa. RCN on vaatinut 19 prosentin palkankorotuksia. Liiton mukaan ne pysäyttäisivät paon hoitoalalta ja takaisivat potilasturvallisuuden.

Skotlannissa RCN:n neuvoa antava jäsenäänestys hyväksyi niukalla enemmistöllä Skotlannin hallituksen esityksen. RCN aikoo vaatia Englannin palkankorotusten ulottamista myös Skotlantiin, mikäli Englantia koskeva esitys hyväksytään. 

Walesissa neuvottelut Walesin hallituksen kanssa jatkuvat sen jälkeen, kun NHS:ssa työskentelevät RCN:n jäsenet hylkäsivät hallituksen esityksen helmikuussa. 

Parlamentti käsittelee parhaillaan lakiesitystä, joka rajoittaisi hoitajien lakko-oikeutta.

Laki esimerkiksi pakottaisi osan työntekijöistä työskentelemään lakon aikana. Työnantajalla olisi oikeus irtisanoa hoitajat, jotka kieltäytyvät työskentelystä ja haastaa oikeuteen ammattiliitot, jotka eivät "toimi vastuullisesti".