Kaksituhatta hoitajaa osoitti mieltään Helsingissä: "Banaani ei riitä kiitokseksi"

Tunnelma ja sää olivat kohdillaan, kun yli kaksituhatta tehyläistä ja superilaista kävivät lauantaina huutamassa pääministeri Sanna Marinille terveisensä. Väkeä tuli pääkaupunkiin ulkoilemaan Oulusta asti.

Kuvateksti
Kaveriporukka pääkaupunkiseudulta halusi havainnollistaa, että banaanit tai itsetulostettavat kiitoskortit eivät hoitajapulassa riitä: tarvitaan rahaa.
Kuva: Jukka Rapo

"Rahat tänne Sanna."

"Palkka meille, vitsa teille."

"Ihmisarvo hoitajalle."

"Pakkotyö pois."

Huudot kaikuivat pitkin Espaa ja Helsingin keskustaa, kun yli kaksituhatta tehyläistä ja superilaista marssi lauantaina paremman palkan puolesta. Väkeä oli tullut paikalle pitkin Suomea: Jyväskylästä, Tampereelta, Turusta, Kotkasta, Lahdesta, Oulustakin asti.

Mielenosoittajien asuista ja kylteistä paistoi luovuus.  

Sairaanhoitaja Eveliina Sivonen Uudesta lastensairaalasta oli lähtenyt kavereidensa kanssa osoittamaan mieltään banaani-tematiikalla. Seurueessa oli lastensairaalan lisäksi edustusta Malmilta ja Korson terveysasemalta.

Porukalla oli banaani-ilmapalloja, Palkan koolla on väliä -kirjoituksella koristettuja banaaneja ja yksi heistä oli pukeutunut banaaniksi. Mistäs tämä?

"Olimme jo saaneet itsetulostettavat kiitoskortit, kun työnantaja toi meille kiitokseksi muovipussillisen banaaneja. Minulla ei ole mitään banaaneja vastaan, mutta haluan rahaa", Eveliina sanoo.

Moni tahtoi ottaa selfieitä sairaanhoitaja Petri Tiaisen kanssa. Hän oli sonnustautunut ämpäristä tehtyyn hattuun, jossa luki: Ale on ohi. "Sanoin työkavereille, että laitan ämpärin päähän ja lähden torille tärisemään."

Petri on pitkän linjan tehyläinen: hän osallistui jo vuoden 1995 lakkoon ja vuoden 2007 joukkoirtisanoutumiseen. Hän on Meilahden ammattiosasto 152:sta.

"Kun saadaan sopu ja hilloa rupeaa tulemaan, minulla on jo ämpäri valmiina."

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola johtivat joukkoa. He nostattivat marssijoiden tunnelmaa kertaamalla vähän ensimmäisen lakkoviikon käänteitä. Paljon on puhututtanut pakkotyölaki ja suojelutyö.

"Olen niin ylpeä teistä, jotka teette suojelutyötä. Tiedän, että olette hoitaneet oman leiviskänne, kuten on sovittu. Meihin voi luottaa myös lakon aikaan. Me menemme päätyyn asti ja päädystä läpi", Millariikka Rytkönen vannotti.

Lue lisää:

Sovittelulautakunta asetettu

Hallitus valmistelee pakkotyölakia - Avi ei ole saanut yksilöityjä ilmoituksia potilasturvallisuuden vaarantumisesta