Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ratkaisu pahenevaan koronatilanteeseen: Tilapäinen hoitovapaa kasvoi kolmesta viiteen päivään

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri antaa tilapäiseen hoitovapaaseen kaksi lisäpäivää. Tehyn asiantuntija kannustaa työnantajia ympäri Suomen vastaaviin ratkaisuihin pandemian keskellä.

Kuvateksti
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hoitohenkilöstö voi jäädä kotiin hoitamaan koronaa sairastavaa lastaan viideksi päiväksi.
Kuva: iStock

Pahentuneen pandemian aiheuttamiin ongelmiin voi vastata joustavien ratkaisujen avulla. Näin on toimittu Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jonka pandemiajohtoryhmässä Tehyn pääluottamusmies Piritta Järvinen on ajanut tilapäistä hoitovapaata koskevien ohjeiden muuttamista.

Uuden ohjeen mukaan sairaan lapsen vanhemmalla on mahdollisuus käyttää tilapäistä hoitovapaata enintään viisi peräkkäistä kalenteripäivää, jos lapsi on covid-positiivinen kotitestillä tai laboratoriotestillä varmennettuna.

Sote-sektorin työehtosopimuksen mukaan tilapäinen hoitovapaa voi olla enintään kolme palkallista päivää ja neljäs palkattomana.

Työehtosopimusta paremmaksi sovittu kahden päivän lisäys tuo lapsiperheille joustoa tilanteessa, jossa terveydenhuolto ei enää ehdi tuottamaan tartuntalain mukaisia päätöksiä koskien koronapositiivisia.

”Koronatartunnan eristyssuositus on edelleen ainakin viisi vuorokautta, mistä pitäisi olla pari oireetonta päivää ennen lapsen paluuta kouluun tai päiväkotiin. Tämä ei helpota vain kuntien tartunnanjäljittäjien ja lääkäreiden tarvetta kirjoittaa todistuksia, vaan etenkin työntekijöiden arkea. Henkilöstö on todella tyytyväinen päätökseen”, sanoo Järvinen.

Tehyn edunvalvonta-asiantuntija Juha Honkakoski kiittelee työantajaa luovasta paikallisesta ratkaisusta.

”Juuri näin asioista pitää pystyä sopimaan, kun koronan leviämistä halutaan estää. Tässä on mallia muille työnantajille."

Kanta-Hämeessä ohje on voimassa huhtikuun 2022 loppuun saakka, jos lainsäädäntö ei muutu aiemmin tai määrää asiasta toisin.