Luonto tuottaa naisia ja miehiä sekä ihmisiä, jotka eivät geneettisesti ole kumpaakaan sukupuolta tai joiden kokemus sukupuolestaan ei vastaa heidän kehoaan. Kuva iStock.

Kätilöliitto: Lapsi on terve, vaikka sukupuoli olisi epäselvä

Intersukupuolista lasta ei pidä ryhtyä leikkaamaan ennen kuin hän voi itse päättää, mitä haluaa.

Intersukupuolinen lapsi on terve, vaikka hän ei olekaan yksiselitteisesti tyttö tai poika. Tervettä lasta ei Kätilöliiton mielestä saa altistaa lääketieteellisille toimenpiteille.

Intersukupuolisuus havaitaan useimmiten heti lapsen synnyttyä, mutta se saattaa löytyä esimerkiksi vasta murroiässä. Suomessa arvellaan syntyvän vuosittain kolmesta kahdeksaan intersukupuolista lasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Ulkoisia sukupuoliominaisuuksia muokkaamalla ei voida vaikuttaa siihen, minkälaisena lapsi kokee sukupuolensa ja oman itsensä.

Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on hoitanut synnytyksiä, joissa on syntynyt intersukupuolinen lapsi. Tila ei välttämättä näy esimerkiksi ultraäänitutkimuksessa, joten asia tulee vanhemmille yllätyksenä.

– Vanhempien hämmennystä hoidetaan lääketieteellä, vaikka he tarvitsisivat tietoa. Kaksi sukupuolta on länsimainen ajatus, joka ei vastaa luonnon monimuotoisuutta.

Leikkauksen sijaan Kätilöliitto suosittaa tukemaan vanhempia ja vahvistamaan heidän kokemustaan siitä, että lapsi on terve. Moniammatillinen yhteistyö ja koulutus auttavat ammattilaisia vastaamaan lapsen ja hänen perheensä tarpeisiin. Vanhemmille tulee tarjota vertaistukea sekä laatia infopaketti.

Intersukupuolisuuden mahdollisuus tulisi ottaa esiin jo äitiysneuvolassa sekä perhe- ja synnytysvalmennuksessa tulisi antaa tietoa sukupuolisuuden moninaisuudesta.

Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE suosittaa, että lapsen ulkoisia sukupuoliominaisuuksia muokkaavat toimenpiteet toteutetaan vasta, kun lapsi itse voi määritellä sekä sukupuolensa että ottaa kantaa omaan seksuaalisuuteensa.

Lapsen sukupuolielinten leikkaaminen on kiellettyä monissa EU-maissa.

Kätilöpäivät ovat Turussa 3.-4. toukokuuta. Kansainvälistä Kätilön päivää vietetään 5. toukokuuta.

Lue Tehy-lehden 13/2012 juttu intersukupuolisuudesta.

Kommentit

Käyttäjän Camilla kuva

Tässä ei nyt ollenkaan avattu sitä seikkaa, että suomen laki määrää määrittämään lapsen sukupuolen viikon sisällä syntymästä joko mieheksi tai naiseksi, koska muuten ei saa syntymätodistusta tai henkilötietoja. Suomi kun ei tunnusta kuin kaksi sukupuolta, mikä on väärin. On monia muitakin kuin intersukupuolisuus, jolloin sukupuolta ei voida määrittää selkeästi miehen tai naisen sukupuoleksi. Ensin pitäisi saada se kolmas sukupuoli määritelmä.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Sukupuolen juridinen määrittäminen on eri asia kuin intersukupuolisen tai muuten sukupuoleltaan epäselvän lapsen leikkaaminen tytöksi tai pojaksi. Siitä olen samaa mieltä, että kolmas sukupuoli pitäisi ehdottomasti tunnustaa laissa.

Käyttäjän juridiikka erilleen kuva

Lapsen voi määritellä juridisesti tytöksi tai pojaksi leikkaamatta hänen sukuelimiään mielivaltaisesti jonkinlaisiksi.

Henkilötunnus on paljon helpompi asia muuttaa aikuisiällä kuin taikoa takaisin pois leikattu peniksen rakentamiseen tarvittava paisuvaiskudos lapselle, joka kokee itsensä pojaksi ja tarvitsee penistä seksuaalisuutensa toteuttamiseen.

Käyttäjän Anonyymi kuva

Lasta ei voi "leikata tytöksi tai pojaksi". Hänen genitaalinsa voi kyllä operoida jommalle kummalle sukupuolelle tyypillisiksi, mutta suurin ja tärkein sukupuolielimemme ovat aivomme. Niiden sukupuolta ei voi muuttaa leikkaamalla ja ne määrittävät viime kädessä sen onko lapsi tyttö, poika vai ei kumpikaan.

Mainos
Mainos

Uutisia