Keski-Uudenmaan hyvinvointialue aloittaa yt-neuvottelut – "Kun rahaa ei ole, jostain pitää säästää"

Irtisanomiset eivät kohdistu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä toimiviin.

Kuvateksti
Yt-neuvotteluissa käsitellään myös irtisanomisia, mutta niitä ei ole tarkoitus kohdistaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä toimivaan henkilöstöön.
Kuva: Aki Rask

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue käynnistää yhteistoimintaneuvottelut talouden tasapainottamiseksi. 

Aluevaltuuston hyväksymä tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma sisältää 63 miljoonan euron säästötavoitteet, joista14 miljoonaa kohdistuu henkilöstöön vuoden 2026 loppuun mennessä.

"Lomautuksia ei ole tässä vaiheessa tulossa. Tämänhetkisen tiedon mukaan ne ovat edessä aikaisintaan vuonna 2026", Tehyn pääluottamusmies Outi Erkko sanoo. 

Yt-neuvotteluissa käsitellään myös irtisanomisia, mutta niitä ei ole tarkoitus kohdistaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattitehtävissä toimivaan henkilöstöön.

Erkko luonnehtii työnantajan säästötavoitteita henkilöstöstä koviksi. Yt-neuvottelukutsu ei sinänsä ollut mikään yllätys. 

"Kun rahaa ei ole, säästöt on jostain kerättävä kasaan. Saa nähdä, miten onnistutaan."

Tehyläiset ovat Erkon mukaan suhtautuneet neuvottelujen alkamiseen rauhallisesti. Hänen mukaansa jäseniä pohdituttaa eniten nyt se, missä fyysinen työpaikka tulevaisuudessa sijaitsee, kun toimintoja keskitetään säästöjen vuoksi.

Työnantajan lähtökohta on Erkon mukaan jo pidemmän aikaa ollut se, että henkilöstön työssäkäyntialue on koko hyvinvointialue.

"Ennen siirtoja pitää kuitenkin katsoa, mitä työsopimuksessa on sovittu työntekopaikasta."

Yt-neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa.