Koronalle altistuneet Taysissa työssä – Tehy kanteli eduskunnan oikeusasiamiehelle

Tehy kanteli Taysin tartuntatautilain vastaisesta käytännöstä eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Kuvateksti
Tays käyttää koronalle altistuneita työntekijöitä työssä. Kuva: Ari Korkala

Koronalle altistuneet hoitajat ja lääkärit käyvät Taysissa töissä. Työnantaja määrää heidät "sovellettuun karanteeniin". 

Sovellettu karanteeni tarkoittaa Taysissa sitä, että työnantaja määrää työpaikalla altistuneet käymään normaalisti töissä. Muuten he ovat karanteenissa eli he eivät voi käydä esimerkiksi kaupassa tai käyttää julkista liikennettä. Käytäntö on tartuntatautilain vastainen, ja Tehy on kannellut siitä eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Altistumisista pitää tehdä ilmoitus kunnan tartuntatautilääkärille, joka päättää mahdollisesta 10 vuorokauden karanteenista. Tehy ei tiedä, onko työnantaja ilmoittanut altistumisista. 

"Jos altistumisista ei ole ilmoitettu, kyseessä saattaa olla virkavelvollisuuden rikkominen", sanoo Tehyn lakimies Juho Kasanen

Taysin käytäntö johtuu siitä, että sillä on pulaa koulutetusta hoitohenkilöstöstä ja lääkäreistä. Altistuneet tukipalvelutyöntekijät määrätään karanteeniin, eivätkä he saa tulla työpaikalle. 

"Työnantaja ottaa tässä tietoisen riskin. Altistuneiden työntekijöiden käyttäminen hoitotyössä muodostaa riskin sekä potilaille että muille työntekijöille."

Tays vetoaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistukseen. Sen mukaan työntekijä voi palata kesken karanteenin terveydenhuollon työpaikalle, jos yksikön toiminta on vaarassa.  Ohjeistus on Kasasen mielestä rikoslain vastainen. 

”Karanteenimääräyksen rikkomisesta on rikoslaissa säädetty rangaistukseksi sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta.”

Kasasen mukaan "sovellettua karanteenia" on käytetty myös muissa sairaanhoitopiireissä.