Lakko yksityisellä sosiaalipalvelualalla alkaa huomenna

Työriidan sovittelu valtakunnansovittelijan johdalla ei ole tuottanut tulosta. Ympärivuorokautista palveluasumista koskeva kolmipäiväinen lakko alkaa torstaina.

Kuvateksti
Uusi lakko alkaa huomenna torstaina.
Kuva: Jari Lifländer

Tehyn, SuPerin ja Erton lakko yksityisellä sosiaalipalvelualalla alkaa huomenna 1. kesäkuuta. Lakko kestää kolme vuorokautta.

Lakon piirissä on yhteensä 28 Mehiläisen, Esperi Caren, Saga Caren ja Validian ympärivuorokautisen palveluasumisen (entinen tehostettu palveluasuminen), palveluasumisen tai näiden yhdistelmien yksikköä.

Kevään aikana käydyt neuvottelut työehtosopimuksesta yksityiselle sosiaalipalvelualalle päättyivät tuloksettomina huhtikuun lopussa. Työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelijan toimesta 8.5. alkaen. Seuraavan kerran neuvottelut valtakunnansovittelijan toimistolla jatkuvat 5.6.

Tehyn neuvottelija ja juristi Mirja Kinnunen kertoi tilanteesta Twitterissä:

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla on voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka päättyy 14.6.2023 kello 15. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana työtä tehdään normaalisti työnantajan vahvistaman työvuoroluettelon mukaisesti eli lisä- tai ylityötä ei tehdä eikä vuoroja vaihdeta mistään syystä.

Järjestöjen keskeinen tavoite neuvotteluissa on palkkauksen ja työolojen parantaminen. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla on vakava työvoimapula ja ala on jäänyt selvästi julkista sektoria jälkeen palkkauksessa.