Lapin hyvinvointialueen yt-neuvottelut alkoivat – "Mikä mahtaa olla työnantajan mielestä kohtuullinen työssäkäyntialue?"

Hyvinvointialue tavoittelee henkilöstö- ja organisaatiomuutoksilla tänä vuonna viiden miljoonan ja ensi vuonna 16 miljoonan euron säästöjä.

Kuvateksti
Lapin hyvinvointialueen koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut käynnistyivät eilen torstaina 22. helmikuuta. Neuvotteluissa tehyläisiä edustaa kuusi pääluottamusmiestä.
Kuva: Ari Korkala

Lapin hyvinvointialue suunnittelee sopeuttamisohjelmassa muutoksia muun muassa tehtävänkuviin, toimipaikkoihin sekä organisaatioon. 

Yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön kanssa alkoivat eilen. Neuvotteluiden perusteena on talouden sopeuttamistarve sekä palveluiden tuottamiseen liittyvät toiminnalliset ja rakenteelliset muutostarpeet. 

Hyvinvointialue tavoittelee henkilöstö- ja organisaatiomuutoksilla tänä vuonna viiden miljoonan ja ensi vuonna 16 miljoonan euron säästöjä. Kaiken kaikkiaan Lapin hyvinvointialueen pitää tänä vuonna säästää  47 miljoonaa ja ensi vuodesta alkaen 98 miljoonaa.

"Tavoite on hurja ja herättää hämmennystä, pelkoa ja isoa epävarmuutta sekä minussa että työntekijöissä", sanoo Tehyn päätoiminen pääluottamusmies Sari Soini

Suurin osa henkilöstöä koskevista toimenpiteistä on työnantajan mukaan palvelussuhteen olennaisten ehtojen muutoksia, kuten muutos työntekopaikassa tai työtehtävässä.  

Palvelusuhteen olennaiset muutokset voisivat koskea enintään noin 5 200 henkilöä. 

"Suunnitelma kurittaa esihenkilötyötä rankalla kädellä, ja luvassa on esimerkiksi irtisanomisia ja lomautuksia. Tehy tekee neuvotteluissa töitä myös hoitotyön johdon ja lähijohtamisen puolesta."

"Mietityttää, mikä mahtaa olla työnantajan mielestä kohtuullinen työssäkäyntialue. Meri-Lappi ja Rovaniemi ovat kompakteja alueita, mutta pohjoisessa ja itäisessä Lapissa on pitkät välimatkat."

Irtisanomiset koskisivat toteutuessaan noin 250 henkilöä ja lomautukset koskisivat noin 800 henkilöä.