Ministeri Saarikko: Kuntouttava psykoterapia jatkuu

Kuntoutuspsykoterapian ja vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen pilotit käynnistyvät maakunnissa vuonna 2020.

Kuvateksti
Sote-uudistuksessa vastuu kuntoutuspsykoterapiasta siirtyy maakunnille. Kuva: iStock

Kokeilulainsäädäntö, joka koskee kuntoutuspsykoterapiaa ja vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, on valmisteilla sosiaali- ja terveysministeriössä. Lait mahdollistavat kuntoutusmuotojen siirtämisen kuntien vastuulta maakunnille vaiheittain ja kokeilujen kautta.

Ensimmäiset kokeilut voivat aloittaa vuonna 2020. Varsinainen siirto tapahtuu aikaisintaan 2022. Lopullisen lainsäädännön aikataulu on vielä auki. 

Kuntoutuspsykoterapian kohtalo sote-uudistuksessa on herättänyt huolta.

– Kuntoutuspsykoterapiaa ei olla ajamassa alas sote-uudistuksessa, vaan rahoitus järjestellään uudestaan monikanavarahoituksen yksinkertaistamisen yhteydessä, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo. 

Tällä hetkellä Kela järjestää vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen ja korvaa kuntoutuspsykoterapian. Sote-uudistuksessa vastuu siirtyy maakunnille, jotka saavat myös rahaa vastuunsa hoitamiseen. Vaativa lääkinnällinen kuntoutus on tarkoitettu esimerkiksi vammaisille lapsille ja nuorille, ja se on ja tulee olemaan asiakkaille maksutonta.

– Kuntoutuspsykoterapiassa asiakkaalla on omavastuuosuus, mutta sen suuruutta ei ole vielä päätetty, sanoo ylijohtaja Outi Antila sosiaali- ja terveysministeriöstä. 

Sosiaali- ja terveysministeriö laatii kuntoutuspsykoterapialle yhtenäiset kriteerit, joiden perusteella maakunta päättää tuotantotavasta. 

– Mielivaltaisesti ratkaisuja ei tehdä, vaan niiden perusta on asiakkaan palvelun tarpeessa, sanoo ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä.