Hoitohenkilöstön rokottamisen on osoitettu vähentävän potilaiden sairastuvuutta ja kuolleisuutta. Kuva: Pia Inberg

Ministeriö korjaa rokotuspykälää – palaute vaikutti

Työntekijän rokotussuojaa koskeva pykälä muuttuu. 

Sosiaali- ja terveysministeriö selkiyttää tartuntatautilain pykälää, joka koskee työntekijän ja opiskelijan rokotussuojaa. Tarkoitus on suojata potilaita tartuntataudeilta, ja lain tavoitteena on hyvä rokotuskattavuus.

Pykälässä todetaan, että työnantaja saa käyttää vain asianmukaisesti rokotettuja työntekijöitä tiettyjen potilaiden hoitamisessa. Pykälän soveltamisessa on kuitenkin ollut työpaikoilla epäselvyyttä.

Tehy on saanut jäseniltään paljon palautetta asiasta. Työnantajat ovat esimerkiksi antaneet rokotuksista kieltäytyvälle työntekijälle varoituksia. Työntekijöitä on myös uhattu lomautuksella tai painostettu jäämään palkattomalle vapaalle. 

Myöskään lain edellyttämää lääketieteellistä arviota ei ole kaikilla työpaikoilla tehty, vaan työnantaja on vaatinut rokotuksia kaikissa tehtävissä. Lain ei myöskään ollut tarkoitus johtaa tilanteeseen, jossa työntekijöiden yksityisyyden suoja vaarantuu.

– Tehy on esittänyt säännöksen selkiyttämistä, koska käytännössä kentällä tulkinta on epäselvää, Tehyn työympäristöasiantuntija Anna Kukka sanoo. 

Tehy vastusti lausunnossaan pykälää, jota nyt ryhdytään korjaamaan. Tulkintaristiriitoja oli Tehyn mielestä käytännössä mahdoton välttää, koska työpaikat ja -tehtävät ovat niin erilaisia. Tehy ei kuitenkaan vastusta rokotuksia, vaan kehottaa jäseniään ottamaan viranomaisten suosittelemat rokotteet.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee muutosesityksen syksyn aikana. Se on tarkoitus antaa eduskunnalle joulukuussa 2018. Muilta osin tartuntatautilakia ei ole tarkoitus muuttaa.  

Tartuntatautilain säädökset rokotuksista tulivat voimaan 1.3.2018. Työnantaja vastaa yhdessä työterveyshuollon kanssa lain edellyttämistä rokotuksista. Niitä ovat tuhkarokko-, vesirokko-, hinkuyskä- ja influenssarokotukset.

Kommentit

Käyttäjän Helena Nyman kuva

Pakkorokotus ei ole ihmisoikeus eikä kansalais velvollisuus. Osastoilla toimii monia ammattiryhmiä lsiäksi keikkalaisia ja opiskelijoita tavaran tuojia ja hakijoita. Kulkee ruoka astia ja kärryt käytävillä ja auloissa netuodaan asiakkaille. Sihteerit toimittavat papereita ja kertomuksia arkistoista ja tzloushallinnoista kuinak heidän rokotus velvollisuus ja pakko. Kuinka lääkäreiden kirurgien ja spesialistien rokotus siat. Kuka valvoo että asiat on tehty eikä vain sankttu vaaditaanko joltain ryhmältä todistusta ja toisilta vain suullinen ilmoitus kuka kantaa vastuun osastojen rokotetuista ja miten jatkot kuinka usein. Kuinak osastojen siivoajien ym ei suorassa kontaktissa olevien rokotus. Bakteerien siirtyminen ei vaadi vain hoitajaa bakteerit kulkeutuvat monin eri tavoin. Ilmastoinnit, tavarat, esineet, tekstiilit elintarvikkeet ym.... onko siis vain lähikontaktit eli hoitajat vain se osa alue joka ratkaisee vakavasti sairaan ihmisen hyvän elämän jatkumisen toden näköisyyden ottamalla rokotuksen josta itse voi sairastua vakavastikkin, esimerkkejä löytyy. Olisikk järkevämpää pienentää piiriä ja tehdotss kohde kohtaisesti vaikka avaruuspuku per eristyshuone jolloin hygienisyys voidaan taata paremmin kun huoneeseen ei voi mennä ilman sitä. Eihän koko sukua ja ystäväpiiriä voi rokottaa eihän koko sairaalaa voi paketoida, eihän koko henkilöstöä voi rokottaa ja sen se vaatii jos rokotuspakkoon mennään vakavasti sairaan suojelemiseksi ulkopuolisilta bakteereiltä. Jo pelkästään ulkopuolisen WC käynti vakavasti sairaan huoneessa aiheuttaa suuren riskin saada tartunta jolla vakavat seuraukset. Onko tutkittu mitä rokotuksella saavutetaan montako vuotta vai kuukausia onko tutkittu kuinka em käytäntö kaventaa potilaan sosiaalista piiriä ja verkkoa joka kuitenkin on hyvän elämän perus edellytys. Olen sh ja rokotusta en ota vaihdan alaa jos pakko tulee. Niinhän HUS ylilääkäri sanoi jos ei ota rokotetta joutaa siirtyä muihin tehtäviin. Voihan se olla että emlausahdus HUS lääkäriltä voj johtaa henkilöstö pulaan pian hoitajien osalta tai mahdollisesti ulkolaisten hoitajien kansan vaellukseen rokotukset ottaneena hoitamaan vakavasti sairaita kun oman maan sisaret katsovat ihmisoikeuksiin kuuluvan itsemäärämisoikeuden aiheuttavan työpaikan menetyksen rokottamattomana, rokotus ja töitä rokottamaton ja työtön tyyliin. Olen jo lähellä eläke ikää enkä riskeeraa omaa terveyttäni rokotuksilla joiden en usko toimivan kuin tahdottu on. Tuo pakko rokotus ei koskaan tule tuomaan sitä mitä on ajateltu, mikä muuten on pakko rokotuksen tavoite ja onko se sen arvoista lopulta jos sitä katsoo potilaan läheisen ja hoitaja näkökannalta. Hoitajalla täytyy olla oikeuksiakin jos hoitaja pakotetaan rokotuksiin ja työtaisteluihin ei saa kansallisen turvallisuuden vuoksi osallistua alkaa hoitajan työ näyttäytyä alana joka ei kiinnosta alana jossa hoitaja on väline. Tässä kantani tähän asiaan toivottavasti on asioita mietitty ja toimittaisiin järkevästi. Helena Nyman

Uutisia