Niukemmin rasvaa tai hiilihydraatteja – kumman tahansa vähennys laihduttaa

Kilot karisevat terveellisellä ruokavaliolla, vähensi sitten rasvaa tai hiilihydraatteja.

Kuvateksti
Leivän syönnin vähentäminen on yksi keino laihtua. Kuva: iStock

Laihduttaminen onnistuu yhtä hyvin ja samassa ajassa riippumatta siitä, vähentääkö ruokavaliossa rasvan vai hiilihydraattien määrää. Tuoreen tutkimuksen perusteella dieettien tehokkuus ei todennäköisesti riipu myöskään laihduttajien perimästä. Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Tutkimuksessa 600 tervettä, mutta lihavaa miestä ja naista satunnaistettiin vuodeksi joko vähähiilihydraattiselle tai vähärasvaiselle dieetille. Kaikkia osallistujia neuvottiin samalla pitämään ruokavalionsa terveellisenä, eli syömään mahdollisimman paljon kasviksia ja valmistamaan ruokansa itse sekä välttämään valmisruokia, lisättyjä sokereita, transrasvoja ja teollisesti prosessoituja viljatuotteita.

Vuoden seurannan aikana dieetit osoittautuivat yhtä hyviksi. Osallistujat laihtuivat keskimäärin 5–6 kiloa riippumatta siitä, kummassa ryhmässä he olivat. Myöskään geenitesteissä havaitut rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihduntaan vaikuttavat geenimuodot tai ennen seurantaa tehdyt insuliinitestien tulokset eivät selittäneet havaintoja.

Vaikka dieettiryhmät eivät juurikaan eronneet toisistaan, ryhmien sisällä oli suuria eroja laihtumistuloksissa. Parhaimmillaan samalla ruokavaliolla jotkut saivat karistettua painostaan 30 kiloa, kun toisten paino nousi 10 kiloa.

Aiemmissa tutkimuksissa samaa suuruusluokkaa olevia laihtumistuloksia on saatu hyvin monenlaisilla dieeteillä, mutta ongelmana on se, ettei dieettejä usein noudateta. Laihtuminen on tutkimusten perusteella suurimmillaan noin puolen vuoden kohdalla, mutta sen jälkeen dieeteistä aletaan lipsua ja kilot pikkuhiljaa kertyvät takaisin.

Uutispalvelu Duodecim