Oma yritys silpputyölle

Lappeenrannan seudun silpputyöntekijöille kaavaillaan yhteiskunnallista yritystä.

Kuvateksti
Arkisiin askareisiin voisi löytyä työntekijöitä yhteiskunnallisen yrityksen kautta. Kuva Annika Rauhala

Arkisten askareiden joukossa saattaisi olla sellaisia töitä, joita esimerkiksi kotihoidon ammattilaiset voisivat tehdä yhteiskunnallisen yrityksen palkkaamina. Näin arvioi projektipäällikkö Julia Lindqvist, joka Lappeenrannan alueella selvittää yhteiskunnallisen yrityksen mahdollisuuksia. 

Hanke on Lappeenrannan kaupungin ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten yhteinen. Esimerkiksi Eksotesta siihen osallistuu kaksi kotihoidon asiantuntijaa puolella työajastaan.

Kahden vuoden aikana on tarkoitus työllistää kokeiluluonteisesti kolmekymmentä työnhakijaa niin sanotun silpputyön eli tekemättömän työn tekijöiksi.

Kaupungin aiemmin tekemän tutkimuksen mukaan alueella on runsaasti hajallaan olevaa silpputyötä, joka ei yksinään riitä edes yhteen työsuhteeseen, mutta erilaisia silpputöitä yhdistelemällä voitaisiin työllistää useampikin henkilö. Keskeinen tehtävä on saada tekemätön työ ja työtä vailla olevat ihmiset kohtaamaan.

Kokeilussa työllistetyt ovat työsuhteessa kaupunkiin ja Eksoteen, vaikka varsinainen työ tehtäisiinkin yrityksissä.

Aluksi kartoitetaan alueen yritysten ja julkisen sektorin silpputyöt. Lisäksi selvitetään yksityisten ihmisten tarpeen ostaa palveluita kotiin. Yhteistyökumppaneiden ja silpputöiden hakemisen jälkeen etsitään tehtäviin sopivat tekijät yhteistyössä TE-palveluiden kanssa. Kotihoidossa tämä voisi tarkoittaa lähihoitajia.

Projektipäällikkö uskoo, että menestyessään yritys voisi työllistää Lappeenrannan alueella jopa satoja ihmisiä. Toimintamalli voitaisiin parhaimmassa tapauksessa monistaa koko Etelä-Karjalan maakuntaan.

Lappeenrannan kaupunki ja Eksote ovat saaneet kahden vuoden ESR-rahoituksen yhteiskunnallisen yrityksen toimintaperiaatteiden selvittämiseksi.

Yhteiskunnallinen yritys pyrkii liiketoiminnan keinoin edistämään määrittämäänsä yhteiskunnallisen tai ympäristöongelman ratkaisua. Yhteiskunnallinen yritys käyttää yleensä tuottamansa voiton yhteiskunnallisen tavoitteensa edistämiseen.