Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä aloittaa yt:t – puhutaan 250 työntekijän vähentämisestä

Lahden seudulle on luvassa tiukkaa säästökuuria. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä arvioi, että 250 työntekijää saa lähteä.

Kuvateksti
Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä on 7 000 työntekijää. Kuva: Liisa Takala

Tiesimme jo ennen kesälomia, että yt-neuvottelut alkavat elokuussa, mutta 250 henkilötyövuotta oli meille aikamoinen yllätys, sanoo pääluottamusmies Kirsi Lehtimäki.

 

 

Yt-neuvottelut Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä alkavat ensi maanantaina. Lehtimäki on yksi kolmesta neuvottelupöydässä istuvasta tehyläisestä pääluottamusmiehestä.

 

 

Yhtymähallitus arvioi, että vähennystarve on 250 henkilötyövuotta. Hallitus päätti, että toimintaedellytysten turvaaminen vaatii kahtena seuraavana vuonna vuosittain 15 miljoonan euron säästöt. Luvut täsmentyvät neuvottelujen aikana.

 

 

Yhtymässä työskentelee 7 000 työntekijää. Siihen kuuluu 12 kuntaa: Lahti ja sen ympäristökuntia. Erikoissairaanhoidon lisäksi se huolehtii kaikkien muiden kuntien paitsi Heinolan ja Sysmän perusterveydenhuollosta, sosiaalihuollosta ja ympäristöterveydenhuollosta.

 

 

Yhtymä on toiminut kaksi ja puoli vuotta, ja jo sinä aikana toimintaa on tehostettu.

 

 

– Esimerkiksi vuodeosastopaikkoja on vähennetty. Jo vuonna 2014 Päijät-Hämeessä oli isot lomautukset. Puolet työntekijöistä on mennyt jo sen myllyn läpi, Lehtimäki sanoo.

 

 

– Vaikka teemme vaativaa työtä tiukalla miehityksellä, toistuvasti esimerkiksi lehtien palstoilla väitetään, että toiminta on tehotonta ja pitäisi säästää. Keskustelu on henkilöstölle kuormittavaa. Seudulle perustettiin laaja yhtymä etunojassa. Kun maakuntauudistus ei toteutunut, kaikki jäi kuntien vastuulle. Osa kunnista pitää hyvin tiukkaa taloutta.

 

 

Yhtymän mukaan iso syy ahdinkoon on, että päijäthämäläiset sairastavat paljon ja ikääntyneitä on paljon, joten palveluja käytetään runsaasti. Tulotaso taas on matala.

 

 

Lehtimäki kertoo, että työnantaja ei ole rajannut mitään säästökeinoja pois. Varsinaista neuvotteluesitystä työntekijät eivät ole vielä saaneet.

 

 

– Ensin setvisin sen, ettemme maksa turhista tiloista. Tiedetään, että täällä on jopa tyhjiä tiloja. Säästöä voisi hakea myös sillä, että halukkaat voisivat tehdä osa-aikatyötä. Isossa organisaatiossa halukkaita saattaa löytyä. Palveluasumiseen pitäisi saada paremmat konsultointimahdollisuudet, jotta vanhukset eivät joutuisi niin usein päivystykseen, Lehtimäki listaa.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen hämmästelee yt-ilmoitusta.

– Kuntayhtymä mainostaa nettisivuillaan olevansa tuottavuudeltaan maan parhaita. Kuinka tällainen ilmoitus on edes mahdollinen? Joku tässä ei nyt täsmää, sanoo Rytkönen.

 

 

 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yt-neuvottelut koskevat koko organisaatiota, kaikkia toimintoja ja koko henkilöstöä.