”Petteri Orpo haluaa säätää palkkamonttulain” – Tehyläiset marssivat hallituksen kaavailemia heikennyksiä vastaan

”Hoitajat, jos ketkä, ovat tuloksentekijöitä tässä yhteiskunnassa”, totesi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen mielenosoituksessa Helsingin Kansalaistorilla.

Kuvateksti
STTK:n ja jäsenliittojen, kuten Tehyn, mielenosoituksessa lähetettiin kipakka viesti hallituksen kaavailemia heikennyksiä vastaan.
Kuva: Jukka Rapo

”Hallituksen hoppu on työntekijän loppu!” kaikui huuto Helsingin Mannerheimintiellä, kun tehyläiset marssivat kohti Kansalaistoria.

STTK:n ja jäsenliittojen mielenosoitus keräsi tuhatpäisen joukon vastustamaan Suomen hallituksen esittämiä heikennyksiä työntekijöiden oikeuksiin ja sosiaaliturvaan. Huudoissa vaadittiin oikeutta ja kohtuutta.

Hallituksen suunnitelmissa on muutos, jonka seurauksena vientialojen palkankorotukset määräisivät muiden alojen palkat. Muita liittojen esiin nostamia epäkohtia ovat lakko-oikeuden rajoittaminen, ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuus, aikuiskoulutustuen lakkautus ja vuoden määräaikaisuuksien salliminen ilman syytä.

Miira Bhatia mielenosoituksessa Kansaaistorilla.
Sairaanhoitaja Miira Bhatia työskentelee Turussa Tyksissä. 

Sairaanhoitaja Miira Bhatia oli tullut mielenosoitukseen Turusta.

”Vientialat eivät saa määritellä palkkoja. Meidän alalle pitää saada kunnon palkankorotuksia. Työkavereita tarvitaan, ja työntekijöitä saadaan rahalla. Lisäksi työolot on laitettava kuntoon”, hän sanoi.

Janne Päivärinta mielenosoituksessa Kansalaistorilla.
Janne Päivärinta työskentelee Husissa Meilahdessa anestesia- ja leikkausosastolla.

Anestesiasairaanhoitaja Janne Päivärinta oli huolissaan siitä, mitä hallituksen työelämäheikennykset tekevät alan houkuttelevuudelle.

”Henkilöstöpula näkyy. Osaajista on suuri vaje, eikä esimerkiksi leikkaussaleja saada auki siinä määrin kuin pitäisi. Alan houkuttelevuutta pitäisi lisätä, ja palkkaratkaisulla on siinä iso merkitys. Ja kyllä hallituksella ovat prioriteetit hukassa, jos sosiaaliturvasta leikataan.”

Millariikka Rytkönen kirjoittaa nimikirjoitusta ämpäriin mielenosoituksessa.
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytköseltä pyydettiin nimikirjoituksia ämpäreihin. 

Kansalaistorilla jaettiin ämpäreitä, ja kun joku keksi pyytää niihin nimikirjoituksen Tehyn puheenjohtajalta Millariikka Rytköseltä, syntyi pieni jono. Nimikirjoitusten kirjoittamisen lomassa Millariikka Rytkönen lähetti pääministeri Petteri Orpolle kipakat terveiset.

”Nyt loppui kyykytys. Hoitajat, jos ketkä, ovat tuloksentekijöitä tässä yhteiskunnassa.”

Hetken kuluttua hän kiipesi haastateltavaksi lavalle kädessään hallitusohjelman kannesta tuunattu kyltti.

”Petterillä lukee hallitusohjelmassa Vahva ja välittävä Suomi, mutta kyllä siinä on käynyt kirjoitusvirhe. Olisi pitänyt lukea Vähät välittävä Suomi.”

Hän kritisoi hallituksen suunnitelmaa sitoa palkat vientialoihin.

”Petteri Orpo haluaa säätää palkkamonttulain. Hoitajat eivät saisi kunnon palkankorotuksia. Miltä se kuulostaa?” hän kysyi yleisöltä.

”Ei käy!” kuului vastaus yhdestä suusta.

Millariikka Rytkönen lavalla mielenosoituksessa kyltti kädessään.
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mielestä hallitusohjelman nimeksi sopisi Vähät välittävä Suomi.