Pirkanmaan hoitokodin työntekijät toipuvat pitkään jatkuneesta ilmapiirikriisistä – ”Tästä selvitään, työrauha on palannut”

Pirkanmaan hoitokodin ilmapiirikriisi päättyi johtajan irtisanoutumiseen – sitä ennen lähtemisellä uhkasi puolet henkilökunnasta.

Kuvateksti
Pirkanmaan hoitokoti on yksi Suomen neljästä saattohoitokodista.
Kuva: Paula Myöhänen

Työsuojeluvaltuutettu, sairaanhoitaja Eeva Peltomäki kuvailee tunnelmia helpottuneiksi. ”Iso taakka on pudonnut harteilta. Kesä oli hyvin kuormittava ja viimeiset vuodet pelon alla elämistä.”

Peltomäki työskentelee Pirkanmaan hoitokodissa, joka on Pohjoismaiden ensimmäinen ja Suomen suurin saattohoitoon ja palliatiiviseen hoitoon erikoistunut yksikkö. Pitkään kestänyt huono työilmapiiri sai yli puolet hoitokodin vakituisista työntekijöistä uhkaamaan erolla.

Tamperelaisessa saattohoitokodissa aloitti vuonna 2018 uusi johtaja.

”Epäasiallista kohtelua. Ohittamista, poissulkemista ja vähättelyä. Perättömiä syytteitä ja halventavaa kieltä. Lähiesihenkilöiden työhön puuttumista”, luettelee Peltomäki esimerkkejä johtamisesta.

Huono käytös ei Peltomäen mukaan kohdistunut kaikkiin. Toisaalta huono käytös ei kohdistunut pelkästään hoitajiin, vaan myös muuhun henkilökuntaan. Tukea työpaikan ongelmiin saatiin Tehyn lisäksi parista muustakin liitosta.

Muutaman vuoden sisällä moni vakituinen työntekijä irtisanoutui ja lähti muualle töihin. Työpaikalla on ollut myös pitkiä sairauslomia ja toimi- ja hoitovapaita. Aluehallintovirasto on tehnyt hoitokotiin useita tarkastuskäyntejä. Työnantajalta se on pyytänyt selvitystä syyskuun loppuun mennessä.

Työvoimapulan takia potilaita ei ole voitu ottaa hoitokotiin niin paljon kuin tavallisesti. Potilaspaikkoja on 24, mutta esimerkiksi viime kesänä potilaita oli vähimmillään vain kuusi. Heinäkuussa hoitokoti teki tämän vuoksi 150 000 euron tappiot.

Pirkanmaan hoitokotia ylläpitää Syöpäpotilaiden hoitokotisäätiö. Viestiä saattohoitokodin ilmapiiristä yritettiin viedä hoitokotisäätiön hallitukselle pitkään tuloksetta. Peltomäen mukaan henkilökuntaa syytettiin muun muassa huonoista alaistaidoista. Ilmapiiriristiriitojen ratkomiseksi tarjottiin vuorovaikutuskoulutusta.

Vuosien aikana hoitokodissa tehtiin monia työhyvinvointikyselyjä, joissa esiin nousivat johtamisen ongelmat.

Vielä elokuun puolivälissä hallitus antoi johtajalle täyden luottamuksensa. Se oli Peltomäen mukaan henkilöstölle raskas pettymys, ja huomattava määrä heistä uhkasi erota itse. Tilanne ratkesi, kun Pirkanmaan hoitokodin johtaja ilmoitti eroavansa 22. elokuuta.

Tilanteen ratkeamisen jälkeen työntekijöille on järjestetty kaksi kriisikeskustelua.

”Koin, että niissä oli turvallinen tunnelma. Tulemme saamaan myös työnohjausta. Moni on sinnitellyt pitkään, vaikka on ollut aivan piipussa.”

Aiemmin hoitokoti oli tunnettu pitkistä työsuhteistaan. Eeva Peltomäki on ollut talossa kaksikymmentä vuotta. Hän kertoo, että kun tieto johtajan erosta tuli, kymmenen hoitokodista muualle lähtenyttä työntekijää ilmoittautui nopeasti halukkaaksi keikkailemaan vanhassa työpaikassaan.

Peltomäki aloitti varatyösuojeluvaltuutettuna vuoden alussa ja varsinaisena työsuojeluvaltuutettuna kesällä, kun hänen edeltäjänsä irtisanoutui. Työsuojeluvaltuutetun tehtävänä on perehtyä oman työpaikkansa työympäristöön ja työyhteisöön liittyviin työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttaviin asioihin. 

”Tämä on ollut minulle aikamoinen koulutus tähän tehtävään.”

Henkilökunta on tavannut uuden hallituksen, ja työntekijät kokivat tulleensa kuulluiksi. Osa hallituksesta erosi johtajan eron myötä.

”Tästä selvitään, sellainen tunne nyt on. Työrauha on palannut”, Peltomäki sanoo.

Entinen johtaja ei halunnut kommentoida tapahtumia.

6.9.2022 kello 21 poistettu sana valtuuskunnalle kohdasta, jossa kerrotaan siitä, miten viestiä ilmapiiristä yritettiin viedä hallitukselle.