Pitkäaikausairaus saattaa leimata kantajaansa

Keinoja pitkäaikaissairaiden huomioimiseen työssä on, mutta niitä ei osata aina hyödyntää.

Kuvateksti
Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita. Se ei tartu. Kuva iStock.

Useammalla kuin joka toisella työikäisellä on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma. Yhteensä heitä on noin 1,9 miljoonaa. Tämä käy ilmi tilastokeskuksen tilastoista.

Tästä ryhmästä 600 000 arvioi, että sairaus tai vamma vaikuttaa heidän työhönsä tai työmahdollisuuksiinsa.

Psoriasisliiton, Suomen Reumaliiton ja Suomen Lyme Borrelioosi ryn mukaan työelämässä pitkäaikaissairas saattaa joutua kamppailemaan oireiden lisäksi leimautumisen, vakuutusyhtiön päätösten ja huonon omatunnon kanssa. Järjestöissä tiedetään, että moni sairastunut pyrkii peittelemään tilannettaan, mikä saattaa pahentaa sitä entisestään.

Monissa pitkäaikaissairauksissa taudinkuva on yksilöllinen ja aaltoileva. Joskus oireet voivat pahentua vähitellen, joskus ne tulevat yllättäen. Työssä sinnitellessä vaarana on työkyvyn aleneminen. Keinoja pitkäaikaissairaiden ja osatyökykyisten huomioimiseen työpaikoilla löytyy, mutta niitä ei aina osata hyödyntää.

– Kaikkiin ratkaisuihin ei välttämättä tarvita rahaa, vaan välillä myös vain asenteiden muuttaminen voi riittää. Suvaitseva suhtautuminen näkyviin iho-oireisiin on tästä hyvä esimerkki, toteaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Mahdollisimman varhainen diagnoosi ja tehokas hoito ovat työkyvyn säilymisen edellytys. Myös avoimesta ilmapiiristä on apua.

– Työyhteisön asenne, hyväksyntä ja esimiehen tuki ovat pitkäaikaissairaalle äärimmäisen tärkeitä. Tietoa sairaudesta saa esimerkiksi sopeutumisvalmennuksesta, sanoo Suomen Reumaliiton toimitusjohtaja Maria Ekroth.

Sairastuneiden kokemuksia ja keinoja pitkäaikaissairaiden työllisyyden tukemiseen tarjoaa Sairaan hyvät duunarit -hommiin keskustelutilaisuus tiistaina 11.7. klo 13.30–14.45 Kauppakeskus Puuvillassa Porin SuomiAreenalla. Tilaisuuden järjestävät Psoriasisliitto, Suomen Reumaliitto ja Suomen Lyme Borrelioosi ry.