Punkkirokotetta annetaan yhä laajemmalla alueella – uusina mukaan osia Kirkkonummesta ja Sipoosta

Puutiaisaivotulehdusten määrä kasvoi viime vuonna hieman edellisvuosista. Rokotteen saa ilmaiseksi entistä useampi.

Kuvateksti
Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime vuonna kaikkiaan 91 puutiaisaivotulehdustapausta. Tautia levittävät puutiaiset eli punkit. Kuva: iStock

Puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajenee tänä vuonna Kirkkonummelle Luoman alueelle ja osaan Sipoon saaristoaluetta. THL:n tartuntatautirekisterin mukaan taudin ilmaantuvuus on noussut näillä alueilla merkittävästi viiden seurantavuoden aikana.

Kansallisen rokotusohjelman rokotuksiin ovat oikeutettuja vakiasukkaat ja loma-asukkaat, jotka ovat täyttäneet kolme vuotta. Rokotusten järjestämisestä tiedotetaan kuntakohtaisesti.

Uusien alueiden lisäksi maksuttomia TBE-rokotuksia eli niin kutsuttuja punkkirokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Lohjanjärven saaristoalueella ja Kustavissa.

Viime vuonna tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin kaikkiaan 91 puutiaisaivotulehdustapausta. Määrä kasvoi hieman verrattuna edellisiin vuosiin.

 Eniten tapauksia vuosina 2016–2020 oli rannikkoseutujen kunnissa Paraisilla, Simossa, Ahvenanmaan maakunnassa ja Kustavissa.

Toisaalta yli 80 prosentissa Suomen kunnista tartuntoja ei seurantavuosina todettu lainkaan. Punkkirokotuksia suositellaan vain riskialueilla luonnossa liikkuville.

Rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon. Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta.

”Kun liikkuu luonnossa alueilla, missä esiintyy punkkeja, on hyvä käyttää vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä laittaa housunlahkeet sukkien sisään. Punkkeihin tehoava hyönteiskarkote antaa lisäsuojaa”, sanoo THL:n tutkija Sari Huusko.

Lisäksi hän suosittelee punkkisyyniä kerran vuorokaudessa tai heti luonnossa liikkumisen jälkeen ja punkkien poistamista heti.