Rasvamaksaa potevien aivot pienentyvät

Rasvamaksaa potevien aivojen kokonaistilavuus oli selvästi pienempi kuin terveiden samanikäisten.

Kuvateksti
Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuttaa myös aivoihin. Kuva: iStock

Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa saattaa vaikuttaa myös aivoihin. Tämä käy ilmi uudesta tutkimuksesta. Tulosten perusteella rasvamaksapotilaiden aivot ovat terveiden aivoja pienemmät. Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Rasvamaksaa potevien aivojen kokonaistilavuus oli selvästi pienempi kuin terveiden samanikäisten, aivotutkimukset osoittivat. Ero vastasi muutosta, joka tavallisesti nähdään neljä vuotta vanhemmilla henkilöillä. Alle 60-vuotiailla rasvamaksapotilailla ero oli vielä suurempi ja vastasi noin seitsemän vuoden ikääntymistä.

Diabetes ja lihavuus on yhdistetty samankaltaisiin muutoksiin ja dementiariskiin, mutta nyt havaitut yhteydet näkyivät riippumatta potilaiden mahdollisesta ylipainosta ja muista sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä. Yhdessä aiempien havaintojen kanssa tulokset viittaavatkin siihen, ettei rasvamaksa vaikuta ainoastaan maksan toimintaan vaan se saattaa olla osa laajempaa kuviota, joka näkyy myös aivoissa.

Jos tulokset ja yhteydet vahvistuvat lisätutkimuksissa, ei-alkoholiperäisen rasvamaksan hoitamisella ja ehkäisyllä saattaa olla tiedettyä laajempia vaikutuksia potilaiden terveyteen. Rasvamaksa on yleinen sairaus, joten siihen liittyvät terveyshaitat koskettavat monia.

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään. Maksasolujen rasvoittuminen on usein merkki laajasta aineenvaihdunnan häiriöstä, joka saattaa altistaa muun muassa diabetekselle, verenpaineen nousulle ja muille sairauksille.

Uutispalvelu Duodecim