Robotti: hömppää vai oiva apuväline?

Palvelurobotti Zora otettiin Lahden vanhuspalveluissa innostuneesti vastaan.

Kuvateksti
Palvelurobotit yleistyvät. Kompai-robottia on testattu Ylivieskassa. Kuva Pekka Fali

Lahden kaupungin kahdessa asumispalveluyksikössä ja kuntoutussairaalan yhdellä osastolla kokeiltiin viime talven ja kevään mittaan palvelurobottia.

– Suhtautuminen oli yllättävän myönteistä. Hoitajista palveluja voidaan robotin avulla kehittää asiakkaille paremmiksi, ja he näkivät myös mahdollisuuksia kehittää omaa ammattitaitoaan, sanoo professori Helinä Melkas Lappeenrannan teknillisen yliopiston Lahden toimipisteestä.

Zora vetää jumppia, kertoo vitsejä ja tarinoita. Se soittaa musiikkia ja pitää visailuja. Robotti on Lahden kaupungin. Se ostettiin testamenttilahjoituksella, joka oli tarkoitettu nimenomaan teknologian hankintaan.

Melkas muistuttaa, että robotin järkevien käyttötapojen ja sopivien ohjelmien miettimiseen pitää varata henkilöstölle aikaa. Robottia ei voi jättää yksin ohjaamaan, vaan paikalla tarvitaan aina hoitaja.

Asiakkaat pitivät robottia virkistävänä uutuutena tasaisessa arjessa. Sitä kuvailtiin söpöksi ja lapsenomaiseksi kaveriksi. Toki pieni osa henkilökunnasta ja asiakkaista piti robottia turhana hömppänä. Paikallisissa medioissa robotti herätti vilkasta keskustelua ja nuivat some-kommentit tuntuivat henkilöstöstä kuormittavilta.

Zora on ollut myös lasten ja nuorten ilona. Kuntoutusosasto ja asumispalvelut haluavat sen kesäksi takaisin. Zoralla on jo oma kalenteri, josta sitä voi varata.

Lahden kokeilu on osa Rose-hanketta, joka perehtyy monitieteisesti robottien ja hyvinvointipalvelujen tulevaisuuteen. Hankkeessa muun muassa kerätään kokemuksia Paro-hylkeen ja etäläsnäolorobotin käytöstä.

Tehyllä on edustaja hankkeen ohjausryhmässä.

– Sosiaali- ja terveysalan henkilöstön tulee olla mukana kehittämässä tulevaisuuden palveluita, joissa robotiikka on mukana. Teknologian lisääntyminen edellyttää uudenlaista osaamista, joten koulutustasosta ei voi tinkiä jatkossakaan, toteaa toimialajohtaja Kirsi Sillanpää.