Rokotusjärjestys täsmentyi taas – kriittisiä töitä tekeviä sote-ammattilaisia voidaankin jo rokottaa

Kiireellistä hoitoa antavia voidaan rokottaa rajoitetusti, mutta suuri osa sote-ammattilaisista saa silti odottaa rokotetta yhtä kauan kuin muukin väestö.

Kuvateksti
Vaikka rokotusjärjestys täsmentyi, suuri osa sote-ammattilaisista saa silti odottaa rokotettaan yhtä kauan kuin muukin väestö. Kuva: iStock

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tarkensi koronarokotusjärjestyksen kohtaa, joka koskee kiireellistä hoitoa antavaa sote-henkilöstöä. Ryhmässä 1.5 voidaan rokottaa rajoitetusti sote-ammattilaisia, jotka työskentelevät kiireellisissä ja kriittisissä toiminnoissa. Näillä toiminnoilla turvataan potilaan lakisääteinen oikeus päästä kiireelliseen hoitoon. 

”Tämä on hyvä askel, mutta ei vielä riitä. Koronarokotukset tarvitaan pikaisesti koko sote-henkilöstölle”, sanoo Tehyn terveyspoliittinen asiantuntija Anne Lindgren.

Hän kritisoi myös sitä, että toiminnon kriittisyyden ja kiireellisyyden arviointi jää alueellisten koronanyrkkien päätettäväksi, sillä se luo epätasa-arvoa.

Tehy on esittänyt lausunnossaan, että koko sote-henkilöstö olisi rokotettu vanhusten ja riskiryhmäläisten jälkeen. Tällä tietoa sote-henkilöstö, joka ei kuulu ryhmiin 1.1–1.5, rokotetaan ikäperusteisesti muun väestön kanssa. 

 

Kiireellisiä ryhmiä ovat THL:n mukaan:

  • Akuutin psykiatrian yksiköiden henkilökunta
  • Kiireellistä hoitoa antavan vastaanottotoiminnan välttämätön henkilökunta (kuten ympärivuorokautinen päivystys ja päiväpäivystys)
  • Päivystyksellistä tai kiireellistä hoitoa antavat leikkaus- ja toimenpideyksiköiden henkilökunta
  • Päivystyksellistä tai kiireellistä hoitoa antavien vuodeosastojen henkilökunta
  • Synnytyksiä hoitava henkilökunta
  • Kiireellisen päihdehoidon henkilökunta
  • Lastensuojeluyksikön päivystyksellisen toiminnan henkilökunta

Lue lisää:

Sote-henkilöstön rokotuksia ei kiirehditä - Tehyn asiantuntija: "Tämä on todellinen pettymys"