Saattohoidon kohtalo edelleen epäselvä Turussa – suunnitelmissa maakunnallinen hoitokoti

Karinakoti suljettiin kesäkuussa 25 vuoden toiminnan jälkeen.

Kuvateksti
Karinakodin ympäristö on rauhallinen ja hiljainen. Kuva: Lassi Lähteenmäki

Saattohoitoon erikoistuneen turkulaisen Karinakodin kohtalo on ratkeamassa lähikuukausina. Nyt Karinakodista halutaan tehdä maakunnallinen saattohoitokoti.

Karinakoti suljettiin kesäkuussa 25 vuoden toiminnan jälkeen.  Taloa pyörittäneen säätiön talous meni pakkaselle, kun Turun seudun kunnat alkoivat rakentaa omia saattohoitoyksiköitä ja Karinakodin käyttö väheni.

Lopettamisen jälkeen julkinen keskustelu kodin ympärillä on ollut voimakasta ja taloa puolustavien listaan kertyi hetkessä yli 4 000 allekirjoitusta.

Turun kaupunginhallitus keskusteli maanantaina 12.8. Karinakodin tulevaisuudesta. Kaupunginjohtaja Minna Arven mukaan selvitettäviä asioita on paljon. Jos koti herätellään henkiin, sen pitäisi olla Arven mukaan ensisijaisesti maakunnallinen saattohoitopaikka.

Lakkautetun Karinakodin vastaavan hoitajan Satu Nurmelan mukaan kaikki 18 hoitajaa ovat tulossa takaisin, jos se herätetään henkiin.

– Karinakodissa työ oli saumatonta. Siellä lievitettiin oireita ja keskityttiin siihen, että olo oli mahdollisimman elämänmakuista, Nurmela tiivistää.

– Kun kuolema ei tule nätisti, tarvitaan osaamista, ymmärrystä ja uskallusta, että ihminen saisi tarvitsemansa avun, pohtii sairaanhoitaja Eevaliisa Kuoppala.

Nurmela ja Kuoppala ovat varmoja, että Karinakodin hoitajien saattohoito-osaamisella on vielä käyttöä, jos Karinakoti hiljenee lopullisesti.

Tehy ja muut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattijärjestöt vaativat hallitusohjelmaan lisää resursseja saattohoitoon. Saattohoitopalvelujen saatavuudessa on suuria alueellisia eroja. Saattohoidon palveluiden parantaminen edellyttää lisää henkilöstöresursseja, kokonaisvaltaista saattohoito-osaamista sekä tarkoituksenmukaisia tiloja saattohoito-osastoille.  Ammattijärjestöjen mukaan jokaisessa saattohoitoyksikössä pitää olla yhtenäiset linjaukset kivunhoidosta.

Karinakoti ja muut Suomen saattohoitokodit ovat kehittäneet saattohoitoa merkittävästi. Järjestöt vetoavat kuntiin ja kuntayhtymiin, että näitä koteja ei lakkautettaisi lyhytnäköisten säästöjen vuoksi. Saattohoitokoteja löytyy vielä Helsingistä, Tampereelta ja Hämeenlinnasta.

Teksti Lassi Lähteenmäki