SLaL: Neuvoloiden yhtiöitys vaarantaa kärkihankkeen

Valinnanvapaus on ristiriidassa lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelman kanssa, toteaa Suomen Lastenhoitoalan Liitto kannanotossaan.

Kuvateksti
Suomalainen neuvola on Arvo Ylpön ideoima. Kuva Lehtikuva.

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) voi epäonnistua, jos maakunnat päättävät yhtiöittää neuvolapalvelunsa, toteaa SLaL. LAPE on yksi hallituksen kärkihankkeista.

Esimerkiksi erityisen tuen saaminen voi hankaloitua, jos jokaiselle asialle tulee hintalappu, sanoo toiminnanjohtaja Eila Seppälä-Vessari.

Ohjelman tavoitteena on uudistaa palvelut siten, että ne muodostavat lasten ja perheiden tarpeita nykyistä paremmin vastaavan kokonaisuuden.

Neuvolapalveluiden laatu, tavoitettavuus ja vaikuttavuus ovat Suomen Lastenhoitoalan Liiton sekä Pohjois-Hämeen lastenhoitoalan yhdistyksen mielestä vaarassa heikentyä, kun sote-uudistuksen valinnanvapaus ulottuu myös neuvolapalveluihin.

– Neuvolat tekevät tärkeää yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja terveyden- sekä sosiaalihuollon muiden toimijoiden kanssa

Suomen Lastenhoitoalan Liitto paikallisyhdistyksineen edustaa muun muassa varhaiskasvatuksessa, sairaaloissa ja lastensuojelussa työskenteleviä lastenhoitajia, päivähoitajia, lähihoitajia ja lastenohjaajia.

Suomen Lastenhoitoalan Liitto SLaL ry on Tehyn yhteistyöjäsenjärjestö.