Suunnittelu torjuu vanhusten lääkeongelmia

Lääkehoidon kokonaisarvion voisivat tehdä erikoiskoulutetut farmaseutit.

Kuvateksti
Vanhuksen päivittäin käyttämien lääkkeiden määrä voi nousta kymmeniin.

Suuta tai silmiä kuivaa, ummettaa, närästää, huimaa, uni häiriintyy ja väsyttää. Monia lääkkeitä samanaikaisesti käyttävien vanhusten saamat haittavaikutukset ovat moninaisia.

Ongelmat ovat yleisiä varsinkin silloin, kun lääkkeet ovat useiden lääkäreiden tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten määräämiä, eikä kenelläkään ole kokonaiskäsitystä lääkityksestä.

– Ikääntyneiden koko lääkitys olisi hyvä tarkistaa noin vuoden välein, vaikka lääkitykseen ei olisikaan tehty muutoksia, sanoo sosiaalifarmasian professori Marja Airaksinen Helsingin yliopistosta.

Hänen mukaansa kokonaisarvioinnin pitäisi kuulua apteekkien tehtäviin. Vuodesta 2005 maahan on erikoiskoulutettu juuri tähän tehtävään yli 200 farmaseuttia ja proviisoria.

Yliopiston Apteekki teki selvityksen lääkityksen arvioinnin vaikutuksista 75 vuotta täyttäneiden vointiin. 43 henkilöä sai oman arviointitapaamisensa alkuvuodesta.

Arvioinnin vaikutuksia lääkkeiden käyttäjien vointiin ja hoitoon sitoutumiseen selvitettiin pari kuukautta tapaamisen jälkeen. Lääkärit olivat tehneet suositusten mukaisia lääkitysmuutoksia noin joka kolmannelle arviointiin osallistuneelle.

– Parhaisiin tuloksiin päästiin, kun apteekki ja lääkärit toimivat yhteistyössä, sanoo tutkimuksesta ja koulutuksesta vastaava johtaja Inka Puumalainen Yliopiston Apteekista.