Tehy hylkäsi sovintoehdotuksen

Tehyn ja SuPerin mukaan valtakunnansovittelijan sovintoehdotus ei sisältänyt mitään keinoja hoitajapulan korjaamiseksi.

Kuvateksti
Toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi ja puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ovat Tehyn pääneuvottelijat kuntasektorilla.
Kuva: Jukka Rapo

Tehyn ja SuPerin hallinnot ovat yksimielisesti hylänneet sovintoehdotuksen uudeksi työehtosopimukseksi. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi eilen sovintoehdotuksensa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja Tehyn ja SuPerin työriitaan.

Tehyn ja SuPerin mukaan ehdotus ei sisältänyt mitään keinoja hoitajapulan korjaamiseksi. Ehdotuksessa ei ollut esimerkiksi palkkaohjelmaa, ja tavanomaiset palkkojen sopimuskorotukset jäivät alemmiksi kuin muilla aloilla. Tehy ja SuPer ovat esittäneet sote-alalle viiden vuoden pelastusohjelmaa, joka nostaisi alan peruspalkkatasoa 3,6 prosenttia vuosittain normaalien sopimuskorotusten lisäksi.

Tehyn hallinnossa valtakunnansovittelijan sovintoehdotusta pidettiin mahdottomana hyväksyä tilanteessa, jossa hoitoalan kriisi vain syvenee.

Tehy ja Super ovat neuvotteluissa hakeneet hoitajille heidän kaipaamiaan tiukennuksia työnantajan yksipuoliseen oikeuteen vaihtaa työvuoroja. Niitä ei sovintoehdotuksessa ollut. Hoitajat eivät ehdotuksen mukaan edelleenkään saisi jaksotyössä arkipyhiä kokonaisina vapaapäivinä vaan silputtuna pieniin pätkiin. Osalla hoitajista työaika olisi lisääntynyt.

”Olen pettynyt ja surullinen. Ehdotus viittaa täydellisesti kintaalla hoitajapulalle ja hoitajien arjelle”, totesi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Tehy ja SuPer ovat antaneet kaksi lakkovaroitusta. Ensimmäinen lakoista koskee 25 000 hoitajaa, ja se alkaa huhtikuun 1. päivä.

Toista lakkoa työministeri Tuula Haatainen on siirtänyt huhtikuun alusta kahdella viikolla. Sen piirissä olisi yhteensä 40 000 hoitajaa. Lakkoa voidaan siirtää kerran. Ensimmäistä lakkoa on jo kertaalleen siirretty, eikä sitä siten voi siirtää enää toistamiseen.

Kuntasektorin sopimusneuvottelut keskeytyivät helmikuun lopulla KT:n ilmoitukseen, ettei sovulle ole edellytyksiä. Lakonuhkaa soviteltiin valtakunnansovittelijan johdolla yli kolme viikkoa.

Osapuolten tuli antaa vastaukset sovintoehdotukseen tänään 30.3. kello 18. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi Tehyn hylkäyspäätöksestä Twitterissä.


 

Seuraa neuvottelukierrosta.

Päivitä yhteystietosi asiointipalvelussa.