Tehy tyrmistyi hoitajamitoituksen lykkäyksestä: ”Valtiovallan tekemättömyys kaatuu nyt hoitajien ja vanhusten niskaan”

Hallitus kertoi hoitajamitoituksen lykkäämisen syyksi hoitajapulan. ”Hoitajapula ei voi mitenkään olla kenellekään yllätys”, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen toteaa.

Kuvateksti
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden kertoi hoitajamitoituksen lykkäyksestä keskiviikkona hallituksen välikysymysvastauksessa.
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen hallitus on päättänyt lykätä vanhuspalvelulain hoitajamitoituksen kiristämistä. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén kertoi asiasta tänään eduskunnassa hallituksen vastauksessa opposition välikysymykseen vanhuspalveluiden tilanteesta.

Tällä hetkellä hoitajamitoitus vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa on 0,6 hoitajaa asiakasta kohti. Huhtikuun alussa mitoituksen piti olla 0,7. Nyt hallitus on päättänyt lykätä mitoituksen kiristämistä niin, että huhtikuun alussa mitoitus on 0,65 hoitajaa asiakasta kohti ja vasta ensi vuoden joulukuun alussa 0,7.

Hallitus kertoi, että lykkäämisen syynä on hoitajapula.

”Hoitajapula ei voi mitenkään olla kenellekään yllätys. Sote-alan heikkoa pito- ja vetovoimaa ei vain ole otettu tarpeeksi vakavasti eikä hallitus ole tehnyt välttämättömiä parannuksia ja panostuksia. Mitoituksen nostaminen 0,7:ään oli alun perinkin porrastettu. Sitä ei voi enää lykätä. Ikäihmiset, heidän omaisensa ja hoitajat ansaitsevat parempaa. Valtiovallan tekemättömyys kaatuu nyt hoitajien ja vanhusten niskaan”, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen toteaa tiedotteessa.  

Vanhuspalvelulain hoitajamitoitus säädettiin vastauksena vanhustenhoidon kriisiin, joka nousi vahvasti julkiseen keskusteluun vuonna 2019.

Ikäihmisten hoidossa on ilmennyt ja ilmenee jatkuvasti hyvin vakavia puutteita ja laiminlyöntejä, Tehy muistuttaa.

”On selvää, että tehostetussa palveluasumisessa ei selvitä ilman riittävää määrää koulutettua hoitohenkilökuntaa, josta nyt on se suurin pula. Olisiko vihdoin aika alkaa ratkoa tätä pulaa?” Millariikka Rytkönen kysyy.