Tehy vastustaa voimakkaasti hallituksen ratkaisua höllentää hoitajamitoitusta

Hallitus päätti kehysriihessä höllentää hoitajamitoitusta ja toteuttaa sairaalaverkkouudistuksen ensimmäisen vaiheen. Tehy vastustaa hallituksen sote-leikkauksia.

Kuvateksti
Hallituksen kehysriihineuvottelut alkoivat valtion juhlahuoneistossa Smolnassa Helsingissä maanantaiaamuna ja päättyivät tiistaina iltapäivällä.
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Petteri Orpon hallitus päätti tänään ensimmäisen kehysriihensä. Sen päätteeksi hallitus kertoi julkisen talouden suunnitelmastaan tuleville vuosille. 

Hallitus kertoi höllentävänsä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoituksen 0,6:een. Nykyisin mitoitus on 0,65 työntekijää asukasta kohden. Nykyisen hoitajamitoituksen taustalla on vanhusten hoivakriisi eli lukuisat hoitoon liittyvät epäkohdat, joka tulivat laajasti julki vuonna 2019.

Tehy toteaa tiedotteessaan, että hallituksen hoitajamitoituspäätös on täysin vastuuton ja kuormittaa entisestään muita terveydenhuollon palveluita. Tehy muistuttaa, että riittävää henkilöstömitoitusta tarvitaan hoidon laadun ja asiakasturvallisuuden takaamiseksi.

”Jos ympärivuorokautisen palveluasumisen toimintayksiköissä ei ole riittävästi sote-ammattihenkilöitä, kuormittuvat ensihoito, päivystykset ja sairaaloiden osastot”, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Säästöjen hakeminen ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaiden hoidosta on yhteiskunnallinen arvovalinta, jota Tehy ei hyväksy. Riittämätön hoito aiheuttaa ikäihmisille inhimillistä kärsimystä, tiedotteessa todetaan.

Tehy kritisoi voimakkaasti myös hallituksen päätöstä heikentää hoitotakuuta ja pidentää perusterveydenhuollon hoitoon pääsyn enimmäisajan kolmeen kuukauteen ja suun terveydenhuollossa kuuteen kuukauteen.

Tehyn mukaan vaarana on, että kun ihmisten hoitoon pääsy pitkittyy, sairaudet pahenevat ja hoidon kustannukset kasvavat entisestään.

Kehysriihen päättymisen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa pääministeri Petteri Orpo kertoi, että hallitus toteuttaa sairaalaverkkouudistuksen ensimmäisen vaiheen, mikä tarkoittaa yöpäivystysten karsimista. 

Tehy toteaa, että hallituksen päätös yöpäivystyksen karsimisesta heikentää kansalaisten oikeutta yhdenvertaisiin palveluihin. Tehy on jo pitkään vaatinut, ettei sairaalaverkon tiivistäminen saisi johtaa esimerkiksi synnytysten vaarantumiseen.

”Synnytyksiä ei voi hoitaa digipalveluna chatissa, vaikka se tuntuu olevan hallituksen toive”, sanoo Millariikka Rytkönen.

Tehy toteaa tiedotteessaan, että hallituksen päätökset uhkaavat kokonaisuudessaan pahentaa hoitoalan osaajapulaa.

”Leikkausten sijaan ala olisi vaatinut merkittäviä panostuksia. Se olisi ollut Suomen etu.”