Tehyn asiantuntija: Varhaiskasvatuksessa pitää vahvistaa lastenhoitajien ja sosionomien asemaa – opettajien aloituspaikkojen lisäys ei ongelmia korjaa

Varhaiskasvatuksen ongelmia pitää ratkoa kaikkien ammattiryhmien osalta, vaatii Tehyn sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen.

Kuvateksti
Lastenhoitajista on paikoitellen pulaa, joka johtuu palkasta ja työoloista.
Kuva: Vilja Harala

Varhaiskasvatuksen lastenhoitajien ja sosionomien asema pitää palauttaa varhaiskasvatuslaissa entiselleen. 

"Lakia pitää korjata niin, että lastenhoitajien määrä alle 3-vuotaiden ryhmissä palautetaan entiselleen eli ryhmässä on yksi opettaja ja kaksi lastenhoitajaa. Sosionomeille pitää palauttaa oikeus toimia pätevänä opettajana, toteaa Tehyn sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) on Ylen mukaan aikeissa kutsua koolle kokouksen, jossa haetaan ratkaisuja varhaiskasvatuksen opettajapulaan. 

Kokoukseen on Ylen mukaan kutsuttu Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston edustajia. 

Lastenhoitajien ja sosionomien asema heikentyi varhaiskasvatuslain uudistuksessa 2018, jolloin painotusta siirrettiin pedagogiikan suuntaan. Lakimuutos on myös lisännyt pulaa opettajista.

Lakia uudistettiin niin, että varhaiskasvatuksen opettajaksi pätevöittää vain yliopistotutkinto. Aiemmin myös sosionomi saattoi olla pätevä varhaiskasvatuksen opettaja.

Uudistus vähentää myös merkittävästi lastenhoitajien määrää varhaiskasvatuksessa, mitä Tehy on vastustanut alusta asti.

Varhaiskasvatuksessa on paikoin pulaa myös lastenhoitajista. 

"Pula johtuu palkasta, työoloista ja siitä, että lastenhoitajia toimii opettajina, ei siitä, etteikö koulutettuja lastenhoitajia olisi."

Varhaiskasvatuksen kaikki ammattiryhmät ovat tuoreen sote-sopimuksen lisäpalkkaohjelman ulkopuolella.

Tehy ja SuPer olivat valmiita ulottamaan lisäpalkkaohjelman myös vakaan, mutta kunta-alan muut ammattiliitot ovat MTV:n mukaan kieltäytyneet.